Artikel

Prettig (burger)zaken doen

Huwelijksaangifte? Een verhuizing doorgeven? Burgers doen hun zaken met de gemeente voortaan waar en wanneer het hen uitkomt, zonder tussenkomt van een professional. Hoe? Met de eDiensten voor burgerzaken. Gemak dient de burger!

“Geen betere service dan selfservice”, vindt Mark Uiterwijk Winkel, business­unitmanager Persoonsinformatie­voorziening bij Centric. “Wat is er makkelijker dan zelf je zaken kunnen regelen wanneer het jou uitkomt?” Voor veelvoorkomende (burger)zaken zijn er daarom de eDiensten: selfservicediensten waarmee inwoners online wijzigingen doorgeven en aanvragen doen. “Een slimme aanvulling die eenvoudig is in te passen in de website van de gemeente.”

Het mes snijdt aan twee kanten, vertelt Uiterwijk Winkel: “De gemeente bespaart tijd, doordat er minder bezoekers aan de balie komen en de verwerking van digitale aanvragen dankzij ingebouwde intelligentie veelal automatisch gaat. En ook voor burgers wordt het makkelijker: zij kunnen 24/7 terecht op de gemeentesite en hoeven voor de meeste zaken dus niet meer langs het gemeentehuis.”

Bekijk de video’s

De eDiensten maken het allemaal wel héél eenvoudig. Benieuwd hoe burgers dat gemak ervaren? Bekijk iedere maand een nieuwe video.

Geboorteaangifte

Kersverse ouders doen samen aangifte van de geboorte van hun kind. Waar en wanneer zij willen, dus ook vanuit het kraambed, of dat nu in het ziekenhuis staat of thuis. Vader of moeder logt in met DigiD, vult de geboortegegevens in en de aangifte is alweer gepiept. In het ziekenhuis ondertekent de ouder de aangifte direct in het loket van de gemeente.

Vermissing reisdocument

Om misbruik van een kwijtraakt paspoort te voorkomen, moet de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente worden gemeld. Met een smartphone gaat dat gelukkig heel eenvoudig. Op de site van de gemeente even aangeven om welk reisdocument het gaat en het paspoort staat als vermist in het systeem. Zo kan er niet mee worden gefraudeerd. Via de eDienst is een nieuw paspoort ook zo aangevraagd.

Verhuizing doorgeven

Droomhuis gekocht? Via de eDienst Doorgeven verhuizing is de verhuizing in een handomdraai doorgeven. Gaat het om een vervolginschrijving, dan wordt de burger verwelkomd in de gemeente en toont de eDienst uitsluitend binnengemeentelijke woonadressen. Eenmaal ingelogd zijn eventuele partner en kinderen eenvoudig mee te verhuizen.

Uittreksel aanvragen

Voor een Uittreksel BRP hoef je als burger de deur niet meer uit. Dat vraag je heel eenvoudig online aan. De eDienst controleert onder meer of iemand wel in de betreffende gemeente woont. Is de aanvraag voltooid, dan valt het uittreksel al een paar dagen later in de brievenbus.

Huwelijk & partnerschap

Ook de mooiste dag van je leven regel je gewoon zelf. Via de agenda van de eDienst Huwelijk & partnerschap maken stellen hun voorgenomen huwelijk kenbaar aan de gemeente. Ook is daar te zien op welke data de gewenste locatie beschikbaar is. Ze kiezen hun eigen trouwambtenaar, voeren de getuigen in en selecteren extra voorzieningen, zoals muziek of een rode loper.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren