Artikel

Samen werken aan werk

Weinig of geen opleiding? Dat hoeft een baan op niveau niet uit te sluiten. Door nauw samen te werken lukte het de gemeente Gouda en Centric binnen drie maanden tien langdurig werkzoekenden aan een mooie baan in de IT te helpen, als supportmedewerker bij Centric. Gezien de grote vraag naar IT-personeel smaakt dat naar meer.

Ruim 12.000 vacatures waren er begin vorig jaar in de ICT, aldus het CBS. Het participatievraagstuk hield de gemeente Gouda al langere tijd bezig en leidde tot een kritische blik op het re-integratieproces van langdurig werkzoekenden. De sleutel? Nauw samenwerken met het bedrijfsleven. En: de juiste match maken tussen leergierige werkzoekenden en functies.

Samen met het UWV en de gemeente zet Centric zich in om mensen in een uitkeringssituatie aan een baan te helpen en zo tegelijk het tekort aan goed opgeleid personeel terug te dringen. Uit de poel van werkzoekenden in Gouda werden dertig kandidaten gekozen. Na een serie gesprekken begonnen tien Gouwenaren aan een grondig opleidingstraject van drie maanden: de trainees kregen bij Centric les in onder andere IT-skills en communicatieve vaardigheden. Ook volgden ze een opleiding tot applicatiebeheerder of medewerker supportdesk bij Centric Public Sector Solutions.

Slechts drie eisen waren er: kandidaten moesten bereid zijn te leren, in de ICT willen werken en mobiel zijn. Deze voorselectie legde een stevige basis om met vertrouwen samen een opleidingstraject in te gaan. Een van de mensen die via dit traject weer betaald werk vonden, is Maureen van Abeelen, inmiddels support consultant bij Centric: “Ik heb vroeger al bij een voorganger van Centric gewerkt. Toen ik jaren later in een bijstandsuitkering zat, kwam mijn werkcoach met dit traject bij Centric. Of ik dat leuk vond? Ik zei meteen ‘ja’, daar hoefde ik niet over na te denken. Na een aantal trainingen kon ik aan de slag.”

Wethouder Van Gelder: ‘Een baan hebben is belangrijk voor je welzijn’

Jan-Willem van Gelder is wethouder bij de gemeente Gouda, met onder meer burgerschap en participatie in zijn portefeuille. Waarom is het belangrijk om weer aan het werk te gaan? “Voor mensen zelf is het fijn om vanuit een soms langdurige uitkeringssituatie weer aan het werk te gaan. En als je de hoop al bijna verloren bent en het lukt dan toch, dan ben je een mooi voorbeeld voor anderen in dezelfde situatie. Een baan is belangrijk voor je welzijn. Voor het bedrijfsleven is het uiteraard prettig om op deze manier vacatures duurzaam in te vullen.”

“Dit project van de gemeente en Centric brengt kansen en mogelijkheden bij elkaar,” vertelt Maureen. “De gemeente heeft gekeken welke kandidaten in aanmerking zouden komen. Van Centric kregen we de kans om te laten zien wat we in huis hebben. Het is natuurlijk voor alle drie partijen een investering. Daar zitten risico’s aan. Dat je die toch aandurft maakt het een mooi sociaal initiatief.”

De inmiddels gefinetunede pilot kan bij meerdere bedrijven worden toegepast, benadrukt Van Gelder. Diploma’s en kwalificaties zijn volgens de wethouder niet het belangrijkste: “De ideale kandidaat bestaat niet. Waar het bij langdurig werkzoekenden om gaat, is enthousiasme en het kweken van zelfvertrouwen; mensen moeten weer durven geloven in zichzelf.”

Het selecteren en opleiden van kandidaten blijkt erg succesvol. De aanpak werkt zo goed dat Centric de trainingen ook in andere regio’s en voor andere bedrijfsonderdelen inzet. Ook andere bedrijven met vacatures hebben met belangstelling meegekeken en tonen interesse in deze manier van samenwerken. Centric start binnenkort met een tweede groep werkzoekenden en de gemeente voert al gesprekken met onder meer bouwbedrijf BAM en het Groene Hart Ziekenhuis om werkzoekenden aan de slag te krijgen.

Van Gelder: “Als gemeente Gouda maken we graag gebruik van de situatie op de arbeidsmarkt die op dit moment in ons voordeel is. Er zijn veel vacatures en dus veel mogelijkheden voor mensen die nu buiten het arbeidsproces staan om weer te integreren.”

Maureen van Abeelen ziet haar toekomst rooskleurig. “Mijn droom is te blijven doen wat bij mij past. Net als veel andere mensen die een tijdje in een uitkering zitten, was ik eager om weer aan de slag te gaan. Bij het UWV zitten echt niet alleen maar zielenpoten bij wie het allemaal niet lukt. Enthousiaste mensen zijn een waardevolle toevoeging voor iedere organisatie. Ik ben blij dat Centric daarvoor de ruimte biedt.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren