Digitale weerbaarheid
Nieuws

Coalitie tegen online seksueel geweld vraagt om actieplan

Online seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is een ernstige schending van fundamentele mensenrechten. | Beeld: Shutterstock

De coalitie tegen online seksueel vraagt in een schaduwrapportage ingediend bij GREVIO, de toezichthoudende commissie van experts ter naleving van het Verdrag van Istanbul, de Nederlandse overheid om concrete acties.

Ondanks de betrokkenheid van diverse toezichthouders in Nederland, blijft (online) seksueel geweld tegen vrouwen een groot probleem. Volgens de coalitie, bestaande uit het Fonds Slachtofferhulp, stichting Offlimits, Centrum Seksueel Geweld, Privacy First en Boekx Advocaten, beschouwt de overheid de situatie als onvoldoende urgent genoeg om actie te ondernemen en budgetten hiervoor vrij te maken.

Schending mensenrechten

Online seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is een ernstige schending van fundamentele mensenrechten, stelt de coalitie. Individuele slachtoffers staan ​​vaak machteloos tegenover grote websites en onlineplatforms. Het aantal slachtoffers van online seks geweld is substantieel.

Schaduwrapportage

De Nederlandse coalitie heeft onlangs een schaduwrapportage ingediend bij GREVIO. Hierin wordt expliciet opgeroepen tot adequate aandacht voor gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes in de digitale wereld. Volgens de coalitie gaat het hier om gendergerelateerd geweld dat onder het Verdrag van Istanbul valt.

Actieplan nodig

Regelgevers moeten een concreet actieplan ontwikkelen om het probleem van online seksueel geweld tegen vrouwen actief aan te pakken en bepalen welke stappen nodig zijn om dit te bereiken, adviseert de coalitie in haar rapport. De overheid moet deze toezichthouders voorzien van de benodigde financiële middelen, capaciteit, en, indien nodig, uitgebreide bevoegdheden geven om actief toezicht te houden op de online publicatie van seksuele publicaties en een actieve rol spelen bij handhavingsinspanningen. Mogelijk hebben regelgevende instanties uitgebreide bevoegdheden nodig om strikte maatregelen af ​​te dwingen

Verdrag van Istanbul

Het Verdrag van Istanbul biedt een belangrijk juridisch kader om de geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Lidstaten, waaronder Nederland, moeten zorgen voor de wetgevende en andere maatregelen die nodig zijn om dit soort geweld te voorkomen. Voor Nederland trad het Verdrag van Istanbul op 1 maart 2016 in werking.

De Raad van Europa heeft een evaluatiesysteem opgezet bij de inwerkingtreding van de Istanbul Conventie om te controleren of in de verschillende Verdragsstaten de juiste maatregelen zijn genomen en in de praktijk worden uitgevoerd. Een onafhankelijke GRoup of Experts on action against VIOlence against women and domestic violence, kortweg GREVIO, organiseert de evaluaties en adviseert over de conclusies ervan.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren