Met hulpmiddelen zoals de CoronaMelder-app gaat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verspreiding van het coronavirus tegen. Edo Plantinga is Communitymanager van de CoronaMelder-app: “Deze app helpt het aantal coronabesmettingen terug te dringen maar is geen wondermiddel.”
Beeld: CoronaMelder.nl
Met de CoronaMelder-app op je telefoon krijg je automatisch een melding als je tenminste een kwartier dicht in de buurt bent geweest van een besmet persoon. Ben je zelf positief getest, dan kun je met de app ook gemakkelijk mensen waarschuwen. Omdat de CoronaMelder met versleutelde codes via bluetooth werkt, blijft iedereens privacy gewaarborgd.
Open source voor expertise en vertrouwen
Voor Plantinga en zijn team was het een uitdaging om deze app te ontwikkelen, ook omdat de broncode van de CoronaMelder openbaar is. Iedereen kon tijdens de bouw van de app meekijken op het ontwikkelplatform Github. Zoiets was nieuw voor de overheid, zeker voor een IT-project van deze schaal. Toch was dit de beste manier van werken legt Edo uit: “Elke stap van ons team lag onder een vergrootglas. Mensen maakten zich zorgen om hun privacy maar omdat de overheid open kaart speelde, konden we laten zien dat die angst nergens voor nodig was. Daarnaast zorgde deze openheid voor extra kennisoverdracht. We kregen uit alle richtingen feedback, tips en opmerkingen. Dit heeft de kwaliteit goed gedaan. Ik vond het zelf prettig om op open source basis te werken maar tegelijkertijd was het ook spannend omdat elke stap die je zette Kamervragen kon oproepen.”
Testfase
Eind juni had het bouwteam de eerste versie af en kon de testfase beginnen. Plantinga: “Het was een uitdaging om de app begrijpelijk te maken voor de gehele Nederlandse samenleving, van jong tot oud. In de testperiode hebben we vooral wat kinderziektes uit de app gehaald en kleine aanpassingen in het gebruikersinterface gedaan. Ook in deze fase van het project kon iedereen meekijken voor een optimaal eindresultaat. Toen ook de Eerste Kamer groen licht gaf kon de CoronaMelder-app op 10 oktober direct worden gelanceerd.
Internationale samenwerking
Plantinga vond het interessant om aan dit project te werken en kijkt positief terug op het bouwproces. “De afgelopen maanden waren we echt aan het pionieren. Corona was nieuw, net als het idee om met slimme technologieën dit virus te lijf te gaan. Bij het ontwikkelen hebben we natuurlijk ook naar het buitenland gekeken en informatie met elkaar uitgewisseld. En ja, andere landen hebben ook al interesse getoond in een samenwerking. Dat geeft aan dat er een goede app is ontwikkeld. Nu maar hopen dat veel Nederlanders, net als ik, vertrouwen hebben in de CoronaMelder-app. Het is geen wondermiddel maar als hij veel wordt gedownload kunnen we de besmettingen afremmen. De eerste positieve geluiden heb ik al ontvangen. Zo was er een vrouw die een melding kreeg van de CoronaMelder. Daarna had ze een lichte verkoudheid. Ze heeft zich laten testen maar had dit zonder melding niet gedaan. Ze bleek corona te hebben en zo is er weer een mogelijke besmetting voorkomen.”
Meer informatie
Via de website van CoronaMelder is meer informatie te vinden over de werking en het gebruik. Download de app in de App Store of via Google Play.