Digitale weerbaarheid
Nieuws

Datalek Kadaster gedicht

Iedereen kon via valselijk aangemaakte pro-accounts toegang krijgen tot de afgeschermde systemen van de dienst. | Beeld: Shutterstock

Volledige namen en woonadressen van miljoenen Nederlanders waren jarenlang zomaar te doorzoeken en op te vragen door onbevoegden. Inmiddels is het lek gedicht, weet AG Connect. Maar volgens een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH)  zitten er nu een onbekend aantal valse accounts tussen zitten de 30.000 bestaande accounts. Die moeten allemaal worden onderzocht.

Maandag werd bekend dat door een lek bij het Kadaster het mogelijk is om namen en woonadressen van zo ongeveer alle Nederlanders met een koopwoning te bekijken. “Ook legitimatienummers, de hoogte van de hypotheek en persoonlijke gegevens van een partner waarmee het huis is gekocht zijn tot op de dag van vandaag online op te vragen. Kwaadwillenden kunnen hier makkelijk misbruik van maken”, aldus de VEH.

Crisisteam

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kadaster met spoed een crisisteam samenstellen om de privacy van huiseigenaren te waarborgen.

Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van het gat in de beveiliging bij het Kadaster.

Iedereen kon via valselijk aangemaakte pro-accounts toegang krijgen tot de afgeschermde systemen van de dienst, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens cybersecurityjournalist Daniël Verlaan worden hierlangs gestolen gegevens te koop aangeboden op ondergrondse handelsplaatsen. Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van het gat in de beveiliging bij het Kadaster.

Privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens) reageerde geschokt op dit grote gegevenslek. “Dit lek vormde een groot gevaar voor bedreigde journalisten, activisten en politici”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen tegen RTL Nieuws. “Maar ook iedereen die te maken heeft met een boze, stalkende ex. Er kon zomaar opeens iemand op de stoep staan om hen te bedreigen, of erger.” De AP heeft het Kadaster meteen opgedragen dit lek te dichten, wat inmiddels ook is gedaan.

RTL-journalist Verlaan meldde nog dat publicatie van het artikel anderhalve week op zich heeft laten wachten, tot het lek echt dicht was. De controle op professionele accounts is per direct ‘significant is versterkt’, aldus een woordvoerder van het Kadaster.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren