Artikel

De datagedreven organisatie; gewoon doen?

Heeft uw organisatie de stap naar datagedreven werken al gemaakt? Er wordt veel over gesproken, er is meer dan genoeg data beschikbaar en de techniek maakt het mogelijk. Er is echter niet alleen veel scepsis er zijn nogal wat haken en ogen als je serieus datagedreven wilt gaan werken.

De meesten van ons kennen het spreekwoord: “Don’t try to run before you can walk”. De realiteit is natuurlijk dat dit soort wijsheden vooral voor anderen gelden en we ons niet altijd realiseren dat dit deze wijsheden op alles en iedereen van toepassing zijn.

Niet alles zelf hoeven doen

Datagedreven werken klinkt goed. Het insinueert dat we de enorme hoeveelheden gegevens die we tot onze beschikking hebben, samen met een beetje context, gebruiken om beslissingen en toekomstplannen te onderbouwen. Het insinueert dat onze onderbuikgevoelens geen rol meer spelen en dat we ons laten leiden door feiten. Niet voor niets gaan veel organisaties aan het rennen met projecten om te kijken wat we allemaal kunnen doen met die enorme berg data.

Tijdens de Overheid360 conferentie op 7 juni in Utrecht bleek al snel dat veel overheidsinstellingen behoefte hebben om pas op de plaats te maken. Want als we nog niet eens een begin hebben gemaakt met het beschrijven van de alle processen en de doelen van het datagedreven werken nog niet scherp hebben, dan doen we wel heel veel, maar is dat wel efficiënt?

Aan de ene kant zien we regelmatig dat de IT afdeling, bij het vaststellen van de behoeften, gebruikers onbewust al een bepaalde kant op duwt terwijl veel gebruikers inmiddels gewend zijn om sociaal wenselijke antwoorden te geven op de vraag wat ze nou precies willen. En als je dan weet wat de echte behoeften zijn dan moet je nog beslissen hoe je de data, die bij die processen horen, kunt verzamelen uit betrouwbare interne en externe bronnen. Daar is een (integratie)architectuur en dus veel denkwerk voor nodig. Veel overheidsinstellingen kijken met belangstelling naar HaalCentraal maar beseffen soms niet dat ze eigenlijk ook voor hun interne applicaties een lokale versie van HaalCentraal moeten implementeren. Hetzelfde geldt voor het onderwijs waar een OpenOnderwijsAPI maar een klein gedeelte van de integratie behoefte zal afdekken.

Het voordeel is wel dat, wanneer aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, de technieken waarmee dit bereikt worden ineens niet meer zo belangrijk zijn. Je hoeft het niet eens allemaal meer zelf te doen!

Integratie Kennis sessie

Op 29 juni organiseert Enable U een Integratie Kennis sessie waar we op deze problematiek ingaan. Onze gastspreker is Koen Bakker, Teammanager Informatiebeheer / Lead Gegevensmanagement en één van de belangrijkste initiatiefnemers van https://irma.denhaag.nl, de website waar het Informatiebeheer Referentie Model Architectuur (IRMA) van de gemeente Den Haag uitgebreid is beschreven. Hij zal hun strategie op het gebied van gegevensmanagement en hoe zijn team inmiddels al meer dan 1200 gemeentelijke processen heeft beschreven met ons delen.

Natuurlijk willen we graag rennen. Maar als we ons realiseren dat we misschien al na een paar meter tegen obstakels aanlopen is het misschien verstandiger om zoiets belangrijks als “datagedreven werken” vanaf de basis meteen goed te doen. Onze klanten (de burgers van Nederland) en medewerkers verdienen het.

Meer weten? Klik dan hier. Of schrijf u direct in!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren