De komst van het mega-datacentrum in Zeewolde is nog lang geen feit. Een meerderheid van de Eerste Kamer nam dinsdag de motie-Koffeman (Partij van de Dieren) aan om de verkoop van landbouwgrond voor hyperscale-datacenters op te schorten. Ook blijkt dat het hergebruiken van restwarmte technisch en economisch niet haalbaar is.
Beeld:Shutterstock
Vorige week stemde de gemeenteraad van Zeewolde vóór de komst van het datacentrum, conform het uitgangspunt van het vorige kabinet dat lokale overheden zelf over dit soort projecten moeten beslissen. De indieners van de motie beroepen zich nu op het nieuwe regeerakkoord, waarin de partijen zich sceptisch uitlaten over de bouw van nieuwe datacentra. Alleen de regeringspartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. In de Eerste Kamer heeft de coalitie echter geen meerderheid. Demissionaire staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt het voorstel te gaan bestuderen.
Grond in bezit van het Rijk
De gebouwen moeten komen te staan op grond die deels in het bezit is van het Rijk. De landelijke politiek heeft nog een middel om de komst van het datacentrum te voorkomen: door te weigeren de grond aan Facebook van de hand te doen. Knops zei vorige week ‘niet verplicht te zijn om te verkopen’, en wilde meer voorwaarden ‘op het gebied van duurzaamheid’ ingewilligd zien.
Restwarmte datacenter onbenut
In totaal is er via het geplande datacenter voor zo’n 150.000 woningen restwarmte beschikbaar, maar in Zeewolde en Harderwijk zijn maar 28.000 woningen. Restwarmte verder vervoeren dan deze twee plaatsen is volgens de gemeente Zeewolde technisch en economisch niet haalbaar. Op basis van voorlopige inzichten gaat de gemeente er daarom vanuit dat het overgrote deel van de restwarmte de lucht in wordt geblazen.
Het hergebruiken van de restwarmte is ook een voorwaarde voor de verkoop van de grond van het Rijksvastgoedbedrijf voor het datacenter, schreef staatssecretaris Knops in een brief aan de gemeente. Het Rijksvastgoedbedrijf neemt binnenkort een besluit naar aanleiding van de plannen.
Nog 20 tot 25 op komst
Er lopen nog zo’n 20 tot 25 projecten ‘voor de vestiging en uitbreiding van datacenters in Nederland’. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van ‘zeer globale tot concretere plannen’. Esilgöz baseert zich op informatie van netbeheerder TenneT en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
Projecten lopen in elk geval in Noord-Holland, Flevoland en Groningen. ‘Zoals eerder genoemd zijn er zeer veel onzekerheden of deze datacenters zich ook daadwerkelijk zullen vestigen in Nederland en zo ja, op welke termijn’, aldus de demissionaire staatssecretaris.
24 uur per dag uitzending gemist op je telefoon , Netflixen, Videoland, Disney, grappige filmpjes kijken op YouTube, muziek streamen, de waarde van je Bitcoins 24×7 beschikbaar. En de gemiddelde burger blijft denken dat dit allemaal mogelijk is dankzij één opgeladen batterij in je mobiele telefoon. Films en uitzendingen kijken op je smart-tv, tablet of PC wanneer je maar wilt, alle content ALTIJD beschikbaar. Het is net als met vlees. Pas als mensen inzien dat ZIJ de reden zijn van al die megastallen komt langzaam de realisatie dat het anders moet. Datacenters zijn nodig omdat iedereen 24 uur per dag alle mogelijke content on-demand wil gebruiken. Mega-datacenters zijn er omdat er demand is, niet om de burger te pesten. Een betere voorlichting zou misschien kunnen leiden tot genuanceerdere meningen bij iedereen?