Markt en overheid
Nieuws

De mogelijkheden van restwarmte van datacenters

Datacenters willen een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie. Volgens een nieuw DDA-rapport kan datathermie (datacenter restwarmte) ingezet worden voor de verwarming van potentieel 1 miljoen woningen. Ook kan het als duurzame warmtebron een belangrijke rol spelen in het versnellen van de warmtetransitie.

Erik Barentsen, senior beleidsadviseur bij Dutch Data Center Association: “Alle bij DDA aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen.” | Beeld DDD/Shutterstock

Dutch Data Center Association publiceert vandaag het rapport ‘Datathermie in Perspectief’. De brancheorganisatie voor datacenters laat met dit rapport zien wat de mogelijkheden zijn van datacenter restwarmte, ook wel datathermie genoemd. Ook geeft het rapport een overzicht van al gerealiseerde datathermie projecten.

Door nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven ontstaat er ruimte voor synergieën.

Het aansluiten van datacenters op bestaande en toekomstige warmtenetwerken biedt veel kansen, schrijft DDA. Het uitkoppelen van datathermie zal niet alleen het energiegebruik van de omgeving terugdringen maar ook dat van het datacenter zelf. De koelte kan namelijk worden teruggeleverd aan het datacenter wat vervolgens kan worden ingezet voor de koeling van de servers. Door nauwe samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven ontstaat er ruimte voor dit soort synergieën.

Een actueel voorbeeld van het warmtepotentieel is de recente marktconsultatie van Gemeente Amsterdam waarbij de woonwijk Arenapoort/Amstel III mogelijk verwarmd gaat worden met datathermie. “Het potentieel van datathermie is erg groot” zegt Erik Barentsen, senior beleidsadviseur voor Energie en Duurzaamheid bij de DDA. “Alle bij DDA aangesloten datacenters zouden potentieel 1 miljoen huishoudens kunnen verwarmen.”

Potentieel benutten

Ondanks de realisatie van een aantal datathermie projecten is er nog een hoop terrein te winnen om het verwarmen met datathermie de norm te maken. Hiervoor zijn zaken als een goede inventarisatie van warmtebronnen en technische afstemming tussen vraag en aanbod noodzakelijk. Erik Barentsen concludeert: “Met dit rapport willen wij als brancheorganisatie een overzicht bieden voor beleidsmakers om de samenwerking op gang te brengen en het volledige potentieel van datathermie te benutten. Het rapport biedt inzicht en concrete stappen richting een samenhangend beleid.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren