Blog

De Raakvlakmanager

Het unieke vermogen van de overheid om zelfs de simpelste zaken ingewikkeld te maken, uit zich ook in functietitels.

Vacatures, daar hebben we het nog niet over gehad. En dan vooral functietitels. Het Rijk wil graag de krenten uit de arbeidspap pikken – maar dat gaat ons met de huidige strategie niet lukken.

Ik heb te veel absoluut nietszeggende functieomschrijvingen voorbij zien komen. Ons unieke vermogen om zelfs de simpelste zaken ingewikkeld te maken uit zich, ook hier, op ludieke wijze:

  • Strategisch programma adviseur
  • Liaison strategisch beraad
  • Mensenmens met een radar voor politieke verhoudingen
  • Peoplemanager met gevoel voor bestuurlijk sensitiviteit

Dat zijn zomaar wat termen waarmee Nederland weer vertrouwen moet krijgen in de overheid. Waarmee de overheid een ‘afspiegeling van de samenleving’ wil worden. Maar ook een product van de volstrekte vrijheid die veel ambtenaren genieten.

En nu dus de Raakvlakmanager Strategisch Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet, die het met een beetje hulp van Japke D. Bouma, ongekend ver heeft geschopt in de media – ik hoefde alleen een screenshot online te zetten. Dan raakvlak ik nog niet eens de ambtenaar die zich doodleuk MT- of DT-lid noemt op LinkedIn, alsof dat een functie is. Gelukkig zijn er nog bewindspersonen die durven in te grijpen.

“I like calling things what they are”, zei Elon Musk bij de presentatie van de Model S (Sedan, te breed om vast te leggen). Ook vast geen toeval dat Pieter Zwart zich Eindbaas van Coolblue noemt op LinkedIn. Maar wij, hooglopgeleide ambtenaren, denken nog vaak status te ontlenen aan het gebruik van ingewikkelde taal.

Oplossing is weer eens simplificatie. Dus de eerste minister die een Penitentiaire inrichting weer gevangenis durft toe noemen, scoort gelijk in de kruising vanaf de middenlijn. Ingewikkeld taalgebruik drijft mensen uit elkaar en versterkt het gevoel van een heersende elite. Daarom is simpel zeggen waar het op staat altijd pure winst.


Beeld: marcjanjanssen.com

Seger de Laaf is programmamanager bij de Rijksoverheid. Zijn blogs zijn op persoonlijke titel. Hij is ook lid van het actieteam van Gebruiker Centraal, een overheidsbrede kenniscommunity die streeft naar een servicegerichte en gebruiksvriendelijke (digitale) overheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren