Markt en overheid
Congres

De voorwaarden voor een ecosysteem volgens Verizon

Samenwerking krijgt steeds meer de vorm van (digitale) ecosystemen van gebruikers, applicaties en organisaties. | Beeld: Shutterstock

Demografische verschuivingen, stijgende kosten, het overtreffen van de klantverwachtingen, concurrentie, wereldwijde economische onzekerheid en tekorten in de toeleveranciersketen. Het zijn dynamische tijden, die vragen om flexibiliteit, snelheid en schaalbaarheid van de digitale infrastructuur. Edgecomputing en 5G maken dat mogelijk, maar dan wel in samenwerking met anderen.

“Die samenwerking krijgt steeds meer de vorm van (digitale) ecosystemen van gebruikers, applicaties en organisaties. In een ecosysteem vullen partijen elkaar aan en is voor iedereen waarde te creëren,”, aldus Martin Male van de Verizon Business Group. Samen met collega Dylan Pricken helpt hij dagelijks diverse organisaties in de BeNeLux-regio. “Partijen kijken dan naar hoe zij samen verder kunnen komen.”

2024 wordt het jaar van cybersecurity

Verizon is een internationale IT-organisatie met het grootste draadloze netwerk in de VS. “Veertig procent van het mondiale internetverkeer gaat op een gegeven moment over onze netwerken,” vertelde Male. Verizon voelt zich verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de netwerken en brengt daarom ieder jaar een Data Breach Investigation Report uit. Ter illustratie vertelde Male dat een van hun havennetwerken in Noord-Engeland dagelijks honderdduizenden Russische aanvallen te verwerken krijg. “Ik voorspel dat 2024 het jaar van de cybersecurity wordt.”

Wet- en regelgeving, subsidies en beleid zullen steeds meer gemaakt worden voor samenwerkingsverbanden en consortia.

Verschillende soorten ecosystemen

De toenemende dreiging is voor Male een mooie usecase voor de opzet van private netwerken, waar meer controle is over toegang en gebruik. De netwerken van Verizon bestaan in verschillende soorten ecosystemen, die allemaal op hun eigen manier gebruik maken van 5G-technologie. De traditionele productontwikkeling voor producten en diensten voor de markt is een ecosysteem met technologieverkopers, infrastructuurleveranciers en onafhankelijke softwarebouwers. In het meer klantgerichte ecosysteem, dat oplossingen levert voor specifieke vraagstukken, is de samenwerking meer tussen partijen als hyperscalers en systeemintegratoren. Het derde ecosysteem gaat meer over disruptieve ontwikkelingen, met daarin startups en scaelups, innovatoren en (durf)kapitalisten.

Voor overheden is het zaak te beseffen dat wet- en regelgeving, subsidies en beleid gemaakt gaan worden voor samenwerkingsverbanden en consortia. Niet voor individuele organisaties of sectoren.

Minimal viable ecosystem

Verizon hanteert de term ‘minimal viable ecosystem’ voor een minimum aan criteria waar een ecosysteem aan moet voldoen om te kunnen werken (een knipoog naar het minimal viable product, uiteraard). Voorwaarden zijn onder andere een diversiteit aan partners, die een gelijke stem hebben aan tafel, en een collectieve prestatie leveren. Ook essentieel is weten welk probleem gezamenlijk opgelost moet worden en hoe de rollen zijn verdeeld. Producten en diensten zijn complementair, deelnemers kunnen voldoende rendement behalen met een beheerst risico en er is vertrouwen, groepsgevoel en (financieel) commitment.

 

 

Congres Digitale Infrastructuur

iBestuur organiseerde op 23 november 2023 de tweede editie van het congres Digitale Infrastructuur. Martin Male van de Verizon Business Group deelde zijn internationale ervaringen met ecosystemen. Dit artikel is een korte weergave van zijn bijdrage.

Lees HIER meer artikelen naar aanleiding van het congres

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren