Markt en overheid
Nieuws

Deel Kamer wil Europees alternatief als cloudleverancier

VVD, Volt, D66, CDA en ChristenUnie roepen het kabinet op om af te zien van Amerikaanse Cloudaanbieders. De partijen willen dat er wordt gekozen voor een Europees alternatief. Ze zijn bang dat Nederlandse overheidsdata en persoonsgegevens aan partijen buiten de Europese Economische ruimte worden doorgegeven.

Een deel van de Tweede Kamer wil dat bij de eerstvolgende evaluatie een keuze gemaakt wordt voor een Europees alternatief. | Beeld: Shutterstock

Staatssecretaris Van Huffelen maakte onlangs bekend dat het kabinet commerciële cloudaanbieders voor de Rijksoverheid gaat toestaan. Dit veroorzaakte behoorlijk wat reuring; experts en ook de Autoriteit Persoonsgegevens maken zich zorgen over de digitale soevereiniteit en de bescherming van ocerheids- en persoonsgegevens.

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, diende namens de partijen 16 februari een motie waarin ze stelt dat het leeuwendeel van de commerciële cloudmarkt gedomineerd wordt door Amerikaanse partijen. Bij het gebruik van deze diensten is er sprake van doorgifte van Nederlandse overheidsdata en persoonsgegevens aan partijen buiten de Europese Economische ruimte (EER).

Europees alternatief

De partijen roepen in de motie op om de evaluatie van het Rijksbrede cloudbeleid 2022 te heroverwegen, waarin werd geconcludeerd dat de Rijksoverheid voortaan van commerciële clouddiensten gebruik mag maken. Bij de eerstvolgende evaluatie moet een keuze worden gemaakt voor een Europees alternatief.
Rajkowski ziet bovendien naast meer veiligheid ook een economisch voordeel van een Europese cloudaanbieder voor de Rijksoverheid, zo laat ze weten aan AG Connect. “Door het werken met Europese aanbieders zorgen we voor een sterke Europese economie waar wij allemaal van profiteren en houden we de gegevens van Nederlanders veilig en in eigen huis.”

Dinsdag 21 februari stemt de Tweede Kamer over de motie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren