Digitale weerbaarheid
Nieuws

Defensie: geen kwaadwillende partij achter storing glasvezelnetwerk

Bij de grootschalige storing in het glasvezelnetwerk van Defensie die onder meer veiligheidsregio’s, vliegvelden en overheden trof zijn geen kwaadwillende partijen betrokken geweest. Zo luidt althans de voorlopige conclusie van staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman.

In een antwoord op Kamervragen van NSC-Kamerlid Olger van Dijk, die wil weten of de oorzaak van de storing in het glasvezelnetwerk NAFIN inmiddels bekend is, schrijft Tuinman dat er geen zicht is op hoe de softwarefout in het standaardproduct bij de leverancier is ontstaan. De oorzaak wordt momenteel nog geëvalueerd. Wel is inmiddels duidelijk dat er -zeer waarschijnlijk- geen kwaadwillende partij achter de storing zat. “Er is geen indicator gevonden die duidt op betrokkenheid van een kwaadwillende partij. Dit betreft een voorlopige conclusie.”

Hersteltijd

Het duurde zo’n 15 uur voordat de storing verholpen was. Van Dijk wil weten waarom het zo lang duurde. Tuinman schrijft daarop dat een falende netwerkcomponent ook de analyse- en herstelwerkzaamheden belemmerde. “Bij deze storing had het aantal aansluitingen op het netwerk van andere overheidsdiensten geen invloed op de hersteltijd van het NAFIN-netwerk. Na het herstel van het NAFIN-netwerk moesten IT-systemen, die gebruik maken van het NAFIN-netwerk, opnieuw worden opgestart. Dit dient veilig te gebeuren, waarbij veiligheidseisen en protocollen gevolgd worden. Dit kost extra tijd.”

Crisisplan

Tuinman wil onder meer ook weten of er bij Defensie scenario’s zijn ontwikkeld voor het opvangen van de effecten bij systeemuitval. “Defensie heeft scenario’s en crisisstructuren indien systemen uitvallen. Defensie moet zich namelijk voorbereiden op een scenario waarbij IT-diensten niet beschikbaar zijn. Deze scenario’s worden meegenomen in de evaluatie die Defensie momenteel uitvoert”, aldus Tuinman.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren