Artikel

‘Deze app maakt je bewust van je leefomgeving’

Rijkswaterstaat en KNMI daagden met de Open Data Battle technici en creatievelingen uit apps of toepassingen te bouwen op basis van hun open data over wegen, water en weer. Het team van Centric ging er met de eerste prijs – een bedrag van duizend euro – vandoor, dankzij de app ‘Hier wil ik wonen’.

“De app van Centric is intuïtief en sluit goed aan bij de beleidsdoelen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu”, zegt jurylid Eric van der Ster. Hij is adviseur bij Rijkswaterstaat én lid van het aanjaagteam Anders Omgaan Met Data van het Ministerie van IenM. Foto: Ingeborg van Bruggen

Dagelijks verzamelen Rijkswaterstaat en KNMI enorm veel data. Deze zijn grotendeels openbaar toegankelijk en kunnen dus door iedereen worden gebruikt. Om het toepassen van open data te stimuleren, hebben Rijkswaterstaat en KNMI de Open Data Battle opgezet. Voor deze wedstrijd gingen elf teams – onder begeleiding van de initiatiefnemers – op zoek naar innovatieve en creatieve apps met maatschappelijke meerwaarde.

Duidelijk én toegankelijk

Met Hier wil ik wonen kunnen woningzoekenden de leefomgeving van een nieuwe woning checken en deze vergelijken met de huidige woonomgeving. “De app van Centric is intuïtief en sluit goed aan bij de beleidsdoelen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu”, zegt jurylid Eric van der Ster. Hij is adviseur bij Rijkswaterstaat én lid van het aanjaagteam Anders Omgaan Met Data van het Ministerie van IenM. “Hier wil ik wonen prikkelt gebruikers om zich meer van hun leefomgeving bewust te zijn; om verder te kijken dan naar de gebruikelijke aspecten van een huis. Zo kun je met de app nagaan hoe het is gesteld met bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Zo kom je er snel achter of woonomgeving geschikt is en in hoeverre je erop vooruitgaat als je besluit te verhuizen.”

Wanneer is mijn was droog?

Drie andere apps die volgens de juryleden een eervolle vermelding verdienen, zijn: Wanneer is mijn was droog? (team Witteveen+Bos), Routr (team White Lioness) en Wegwijs op het water (team ESRI). “Zelf was ik ook erg te spreken over Wanneer is mijn was droog?, een app die de droogtijd van de opgehangen was berekent op basis van locatiebepaling en informatie over het weer. De app rekent trouwens ook uit hoeveel euro, kWh en CO2 je bespaart door de was op te hangen in plaats van in de droger te doen.”

Stimulans

Een belangrijk doel van de wedstrijd was om het gebruik van open data te stimuleren. Van der Ster: “De overheid stelt data beschikbaar, omdat we transparant willen zijn over de gegevens die wij als overheid gebruiken bij het uitvoeren van onze taken. En door onze gegevens te delen, kunnen ook commerciële partijen innovatieve producten en diensten realiseren. Maar we zien dat niet iedereen weet dat veel gegevens openbaar zijn. En daarom organiseren we initiatieven als de Open Data Battle.”

Vrijblijvend

Sinds 2015 moeten overheidsinstanties wettelijk bepaalde informatie herbruikbaar aanleveren. Van der Ster is daarover kritisch. “In mijn beleving worden open data nog te veel beschouwd als ‘restproducten’ van het overheidsproces: ‘wij hebben deze data verzameld, op de website gezet en daarmee is onze taak volbracht.’ Maar zodra je dat doet, moet je je ook openstellen voor de reacties op die data. Pas dan ontstaan er vruchtbare samenwerkingsverbanden en ben je in staat een verbeterslag te maken in hoe je de data effectief en innovatief inzet voor je beleidsdoelen.”

Tweerichtingsverkeer

Zelf delen ondernemingen en burgers steeds actiever hun data. Stichting Longfonds is bijvoorbeeld gestart met een initiatief om burgers luchtkwaliteit te laten meten. De resulterende data zijn ook interessant voor het RIVM. Een ander voorbeeld is de OpenStreetMap-community. Die wint zelf data in, maakt gebruik van de data van Rijkswaterstaat en kan daar feedback op geven. OpenStreetMap en Rijkswaterstaat verkennen momenteel de mogelijkheden voor samenwerking.” Dergelijk ‘tweerichtingsverkeer’ is wellicht ook voor de Centric-app denkbaar. “In theorie zou je de app kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de prioriteiten van woningzoekenden.” Naar verwachting is Hier wil ik wonen nog voor deze zomer te downloaden (www.hierwilikwonen.info); iets waar Van der Ster naar uitkijkt. “Ik ben erg benieuwd naar wat er gebeurt als mensen zich meer bewust worden van hun leefomgeving.”

‘Begin niet bij de data’

Leo van Hamond, teamcaptain en new business manager bij Centric: “We zijn erg blij, trots én verrast met de eerste prijs. Maar nog afgezien van de winst: ik vind de wedstrijd een goed initiatief, want ik denk dat veel bedrijven en ontwikkelaars geen idee hebben hoeveel open data er zijn. In dat kader wil ik ontwikkelaars graag een tip geven: ga eerst na wat je wilt bouwen en richt je daarna pas op de open data die je wilt gebruiken. Anders verzand je al snel in de enorme hoeveelheid aan datasets. Die zijn niet altijd even consequent en compleet en daarom lastig te doorgronden. Ik zou de overheid willen toejuichen de datasets uit te breiden, de bekendheid van open data te vergroten en de toegankelijkheid te verbeteren. Dan ontstaan er echt nieuwe ideeën.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren