Dokter Draghi
Mario Draghi stelde met zijn rapport over de toekomst van het EU-concurrentievermogen de juiste diagnose: onvoldoende durfkapitaal en te veel regels. Het medicijn: deregulering en forse investeringen.
Met een podcast over de nieuwste techontwikkelingen bereikt programmeur Lex Fridman een miljoenenpubliek. CEO’s uit Silicon Valley staan in de rij om zich te laten interviewen.Tot mijn verbazing was recent een mij onbekende Hollander te gast: Pieter Levels. Vlak na Elon Musk en vlak voor Donald Trump mocht hij drie uur lang zijn verhaal doen.
Als ‘digitale nomade’ zwierf de pas afgestudeerde Amsterdamse programmeur door Azië en Latijns-Amerika, totdat een depressie zich van hem meester maakte. Zijn vader adviseerde hem: ‘Erover praten kan helpen, maar een hark oppakken om in de tuin te werken is beter. Aan de slag dus. En stel jezelf nieuwe doelen’.
Die vaderlijke opdracht vertaalde Levels in een uitdaging om 12 tech-startups te beginnen in 12 maanden. Hij slaagde daarin wonderwel, en zijn succes rekende af met zijn depressie. Momenteel is hij een gevierd programmeur en ondernemer in de VS, met een inkomen van zo’n twee ton per maand. Levels moet niets hebben van logge technologiebedrijven die traag en inefficiënt werken.
De Europese techsector kampt ook met een depressie. Er werd een dokter ingehuurd, Mario Draghi, die een diagnose moest stellen. In het Europees Parlement wees hij erop dat 1 op de 3 unicorns Europa verlaat voor de VS. Van de 50 grootste techbedrijven zijn er slechts vier Europees. De arbeidsproductiviteit en winstgevendheid in de EU zijn fors minder en de Amerikanen zijn technologisch beter gepositioneerd om de globale competitie aan te gaan.
Hij stelde de juiste diagnose: onvoldoende durfkapitaal en te veel regels. Het medicijn: deregulering en forse investeringen. ‘Ga aan de slag en stel jezelf nieuwe doelen’, hoorde ik de vader van Levels zeggen. Europa moet nu afrekenen met haar techdepressie door de hark te pakken, de potentie is er. Als we de Big Tech-sector in de VS niet meerekenen, ligt de stijging van onze arbeidsproductiviteit hoger. Kennis op universiteiten wordt hier beter en sneller ontwikkeld, er zijn hier meer tech-startups en de potentie is enorm met een markt van 450 miljoen consumenten.
De eerste reacties in Straatsburg waren echter mager. ‘Te duur’, zei Duitsland. Maar met onze krimpende beroepsbevolking heeft de EU geen andere keuze dan het verlies van arbeidsproductiviteit te compenseren met de creatie van winnende Europese techbedrijven. Daar zijn ook onze privacy en welvaart op lange termijn bij gebaat. Een nieuwe Europese datastrategie en voorstellen die bedrijven weer laten ademen zijn in de maak. De komende jaren staat er veel op het spel en ik kijk er naar uit om daar met de juiste ideeën aan bij te dragen.
Doel moet zijn: meer Europeanen bij Fridman in de podcast om uitleg te geven over de wonderbaarlijke wederopstanding van Europese tech. Liefst: nog meer Hollanders!
Deze blog werd ook als column gepubliceerd in iBestuur Magazine #52 van oktober 2024.