Op 21 december is het Leerhuis Informatiehuishouding gelanceerd. Een plek bedoeld voor de circa 4.500 informatieprofessionals van de rijksoverheid. “Ik zou willen dat het voelt als een thuis”, zegt projectleider Eric Kokke over het nieuwe online platform. “Hier kom je elke ochtend even binnenvallen om te kijken of er nog iets nieuws voor jou bij zit.”
Beeld: RDDI
Eric Kokke legt uit waarom het Leerhuis Informatiehuishouding is ontwikkeld: “De ontwikkelingen in het werkveld van de informatieprofessional gaan snel. En mede door de kinderopvangtoeslagenaffaire is de informatiehuishouding van de overheid hoog op de politieke agenda komen te staan. Het is meer dan ooit duidelijk geworden dat informatieprofessional niet iets is wat elke rijksambtenaar er wel even bij doet. Het is een specialisme dat onmisbaar is als het gaat om het duurzaam toegankelijk maken en houden van overheidsinformatie. Het Leerhuis is dan ook bedoeld om jou als informatieprofessional beter toe te rusten in het uitoefenen van deze rol.”
Dat het belangrijk is om te blijven leren, dat vindt ook Marjo de Vente, senior recordmanager bij de Inspectie Onderwijs waar zij onder meer de ontwikkelingen op het gebied van informatieprofessional coördineert: “Ons vak blijft heel erg in beweging, dus moeten wij ook blijven bewegen.” Dat er met het Leerhuis nu één centrale plek is voor alle informatieprofessional is volgens Marjo een groot voordeel: “We zitten allemaal op een eilandje en dan ga je zelf dingen bedenken en ontwikkelen. Je googelt en vraagt wat in je netwerk maar je bent toch meestal op jezelf aangewezen. Ik weet nog niet zo goed wat ik van het Leerhuis kan verwachten, maar hoe fijn is het als je in daar op een laagdrempelige manier informatie kunt vinden over actuele ontwikkelingen of bepaalde onderwerpen? Of dat je snel een collega vindt van een andere organisatie met wie je kunt sparren. Het Leerhuis kan ons helpen om in verbinding te komen met elkaar.”
Het Leerhuis is een opleidingsprogramma in de breedste zin van het woord, zo vertelt Eric Kokke: “In het Leerhuis kun je op verschillende manieren werken aan je professionele ontwikkeling. Zo worden er cursussen, opleidingen en trainingen aangeboden maar ook maatwerk, zoals leerexpedities op de werkvloer. Je kunt er korte video’s vinden over één specifiek onderwerp wat we microlearning noemen. En er is een kennisbank en een community waar je collega’s virtueel kunt ontmoeten. Er is dus altijd aanbod dat past bij jouw manier van leren. Het aanbod moet groeien en daarbij is de input van de doelgroep erg belangrijk. Wat heb jij nodig om je werk goed te doen? Vertel het ons of deel jouw eigen kennis en ervaringen.”
Kennis en ervaringen delen
Marjo de Vente is hier in ieder geval enthousiast over: “Wij zijn bij de Onderwijsinspectie heel ver met het sluiten van de netwerkschijven, wat een ingrijpende transitie is voor de organisatie. Ik kan in het Leerhuis delen hoe we dat hebben aangepakt. zodat anderen die nog moeten beginnen hier hun voordeel mee kunnen doen. En dat is precies wat ik andersom ook hoop te vinden in het Leerhuis.”
Mooie voorziening! Wat ik alleen niet goed begrijp, is waarom dit beperkt is tot de rijksoverheid. Regeringscommissaris Arre Zuurmond heeft direct na aantreden aangegeven dat hij in zijn werk ook aandacht wil besteden aan de decentrale overheden, omdat de overheid vernetwerkt is en het werken en denken en kokers niet volstaat. Dat geldt mijns inziens bij uitstek ook voor al het werk op het gebied van deskundigheidsbevordering.