Blog

Vette cheque voor het Glazen Huis

Nu moeten de serieuze ambtenaren hard aan het werk voor de volgende fase: het werven van vrijwilligers voor de 148 aangemelde projecten.

Het doel was een half miljoen, maar op de cheque die Serious Ambtenaar vandaag overhandigde aan de dj’s in het Glazen Huis stond € 755.555 (en vijftig cent). “Het is de laatste twee weken zo hard gegaan, dit hadden we ook niet verwacht”, zegt projectleider Arzu Çatakli.

Nu moeten de serieuze ambtenaren hard aan het werk voor de volgende fase: het werven van vrijwilligers voor de 148 aangemelde projecten.

Ministeries, gemeenten, provincies en bedrijfsleven: allerlei organisaties meldden zich aan met projecten waar zij eind maart in twee dagen een team vrijwilligers voor op bezoek gaan krijgen. “Vanochtend kreeg ik nog een laatste project binnen, via sms. Van de veiligheidsregio Rotterdam,” zegt Çatakli. Ze werkt bij de gemeente Schiedam, die dit jaar Serious Ambtenaar organiseert. In totaal zijn er 148 projecten aangemeld, van 95 organisaties. Zij betalen vijfduizend euro per project, aan het goede doel van Serious Request (dit jaar is dat de opvang en het herstel van vrouwen en meisjes met een trauma door seksueel geweld). In ruil daarvoor krijgen ze de laatste twee vrijdagen in maart een team van rond de tien vrijwilligers op bezoek, uit allerlei organisaties, die hen helpt hun vraagstuk op te lossen. Het bedrag van deze opdrachten werd aangevuld met wat de inwoners van Schiedam extra ophaalden, uit allerlei evenementen die zij organiseerden voor het goede doel. Schiedam werd voor die gelegenheid omgedoopt tot Serious City.

iOpdrachten

De opdrachten zijn heel divers en verdeeld in een aantal categorieën. Zoals ICT, HR en verandermanagement. “Wat opvalt is dat er redelijk veel opdrachten gaan over de WMO en over burgerparticipatie.” Op het gebied van ICT zijn er diverse opdrachten. Zoals die van de gemeente De Ronde Venen, die graag advies krijgt hoe het de eigen (straks) digivaardige collega’s kan ondersteunen om hun werk beter te doen. ICTU vraagt advies hoe het standaarden en afspraken rondom NORA bekender kan maken bij beslissers binnen de overheid. En de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken wil graag een portal dat ze tijdens de vorige Serious Ambtenaar ontwikkelden, voor ambtelijke mobiliteit, verder uitbouwen.

Samen doen
Half januari staan alle opdrachten op de website van Serious Ambtenaar. Vrijwilligers kunnen zich dan voor specifieke opdrachten opgeven, maar Çatakli benadrukt dat mensen zich nu al kunnen aanmelden op www.seriousambtenaar.nl. “De teller staat op 910. We hebben zo’n 1500 vrijwilligers nodig, dus we zoeken nog veel mensen. Iedereen is welkom, ook niet-ambtenaren. We vinden dat dit iets is van de samenleving, dat doen we dus graag samen.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren