Eerlijkere betrouwbaardere en voorspelbare lokale belastingen met behulp van AI

Belasting betalen zal nooit de favoriete activiteit zijn van wie dan ook, maar als burgers hebben we wel verlangens van hoe de belastingdienst omgaat met de implementatie van AI. Zeker ook bij lokale belastingen willen we als burgers dat belastingen eerlijk, betrouwbaar, efficient en voorspelbaar zijn zodat de burger en de overheid weet waar zij aan toe is. En als het om de inzet van algoritmes bij de (lokale) overheid gaat, willen we vooral dat dit transparant, eerlijk en met zorg gebeurt.

Hoe zet je als Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam op een verantwoorde en slimme manier artificial intelligence in om belastingen eerlijker, makkelijker en efficiënter te maken? In deze Dataloog-podcast gaat Jan Geert Bakker, Directeur Dienst Belastingen bij de gemeente Amsterdam in op de uitdagingen waarmee je in zo’n proces te maken krijgt en hoe je een dergelijk project vormgeeft. Ook aan tafel zitten Frank de Nijs van Centric en Wouter Kroon van Dataiku die samen met de Dienst Belastingen het onderzoek begeleiden en uitvoeren.

Het wordt in het gesprek al snel duidelijk dat een dergelijk project zich niet leent voor een typische experimenteer omgeving. Je kunt niet experimenteren en Jupyter notebooks gebruiken in dit project. Dat kan niet omdat (1) er zoveel belangen en betrokkenen bij zijn dat er een platform voor samenwerking nodig is, (2) omdat alle beslissingen over data en algoritmes vastgelegd moeten worden en (3) omdat de algoritmes uiteindelijk ingebouwd worden in de belasting applicaties (van Centric). Kortom, de gemeente Amsterdam, Centric en Dataiku hebben elkaar gevonden. Hierover gaat de podcast van Dataloog.

Luister naar de podcast met Jan Geert Bakker, Frank de Nijs en Wouter Kroon op de website van de Dataloog.

Van datagedreven werken naar datagericht samenwerken

De directie Belastingen van de gemeente Amsterdam is een aantal jaar geleden gestart met de implementatie van datagedreven werken. Daarbij is een beroep gedaan op data science en kunstmatige intelligentie (AI).

Jan Geert Bakker, Wouter Kroon en Frank de Nijs praten u bij op het iBestuur Congres van vrijdag 11 september. lees meer

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren