Overheid in transitie
Nieuws

Eind juni in iBestuur Magazine #47

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens | Beeld: De Beeldredaktie, Lex Draijer

Eind juni ligt ons magazine weer bij u op de (digitale) mat. Op de cover deze keer minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. “Mijn agenda is dat digitalisering echt top of mind is”, vertelt ze in gesprek met iBestuur. 

Wat de minister onder digitale economie verstaat? “Daar is geen strakke definitie van. In de literatuur is dat de wereld waar je online zaken doet. Ik wil breder kijken: naar de infrastructuur, de Europese regelgeving, de smart industrie, dus die smalle definitie kan een afbakening zijn, maar ik zie het breder.” Een van haar doelen voor wat betreft digitalisering en het bedrijfsleven is dat in 2030 95 procent van de mkb’ers digitaal werkt. Dat is nu ongeveer 75 procent.

Digitaal leiderschap

Er gaat daar nogal eens wat mis met IT-projecten. Het Rijk predikt ‘digitaal leiderschap’ en I-vakmanschap. Maar met IT-kennis alleen komt de topambtenaar er niet stellen Arno Nuijten, hoogleraar Behavioral IT Governance aan de Open Universiteit, en Lineke Sneller, hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde aan Nyenrode Universiteit.  Ze hebben een aantal verrassende adviezen voor topbestuurders.

Meer kennis van IT en technologie doet projecten niet per se beter verlopen en vergroot ook de kwaliteit van IT-beslissingen niet.
Arno Nuijten, hoogleraar Behavioral IT Governance aan de Open Universiteit

Zo blijkt dat de beslissingen die bestuurders over een IT-project nemen sterk worden beïnvloed door woordkeuze. Pas dus op voor te mooie woorden in een projectbeschrijving waarschuwt Nuijten. Hij maakt de vergelijking met makelaarsjargon waarin een bouwval ‘een droom voor de doe-het-zelver’ wordt genoemd.

NIS2 en nog meer Europese verordeningen

Ook aandacht voor NIS2, de Europese cybersecuritywet voor netwerk- en informatiesystemen, die per september 2024 van kracht wordt. “Veel organisaties worden dankzij NIS2 geconfronteerd met het feit dat ze nu écht maatregelen moeten nemen op gebied van cybersecurity”, aldus Hans de Vries, directeur van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC).
NIS2 is slechts een van de dertien verordeningen en richtlijnen die de Europese Commissie heeft opgesteld en waarmee de Digital Decade moet worden vormgegeven. In 2030 moet de Digital Decade gerealiseerd zijn: een digitaal soeverein Europa dat mensgericht, duurzaam en welvarend is.

We hebben er vier jaar over gedaan om de AVG onder de knie te krijgen. Er komt nu factor 4 op ons af.
André Huykman, gemeentesecretaris in Zoetermeer

Gemeenten hebben drie jaar om die dertien wetten te implementeren. André Huykman, gemeentesecretaris in Zoetermeer, heeft zo z’n zorgen: “We hebben er vier jaar over gedaan om de AVG onder de knie te krijgen. Er komt nu factor 4 op ons af. En daar krijgen we ook nog minder tijd voor.”

Katern iBestuur Congres 2023 ‘De Verbeelding’

Dat de digitale uitdagingen pittig zijn moge duidelijk zijn. Maar gelukkig hebben wij als mensen een heel krachtig wapen om uitdagingen mee aan te gaan: de verbeelding. Dat is dan ook het thema voor het iBestuur Congres 2023. Door onze verbeeldingskracht te gebruiken, ontstaan nieuwe inzichten over de digitale transformatie van de overheid. In een speciaal congreskatern neemt een aantal congresdeelnemers en -partners ons alvast mee in hun verbeelding. Op 13 september, op de verschillende congrespodia, hoort u er mee over! U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Nog geen uitnodiging ontvangen? Meld u zich aan via https://www.ibestuurcongres.nl/2023/interesse.

INHOUD IBestuur magazine #47

De volgende artikelen kunt u verwachten:

 • Interview met minister Mickey Andriaansens
 • Algoritmeregisters bij de overheid; is het voldoende?
 • Programmadirecteur Erik Pool over data en ethiek
 • Leiderschap in digitale transitie
 • Podium: Effectief menselijk toezicht op AI
 • Interview met TNO-directeur Anne Fleur van Veenstra
 • NIS2: ondanks onduidelijkheden, nú handelen
 • Snoeiharde AcICT-adviezen over kernprojecten Rijkswaterstaat en Logius
 • Podium: De ethificering van govtech
 • Podium: Programma MONO-zakelijk
 • Digital Decade: dertien wetten in drie jaar
 • I-vakmanschap blijkt een grote uitdaging
 • CDO gezocht: praktisch en vooral sociaal vaardig
 • Columns van Piek Visser-Knijff, Afelonne Doek, Sophie in ’t Veld en Sander Klous
 • Partnerbijdragen van Centric, TCS, Salesforce, Thinkwise, Microsoft, Amazon Webs Services, Capgemini, Blueriq, Deloitte en Anylinq

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren