Data en ai
Artikel

Friction Analysis: Kijken waar het schuurt

Beeld: Shutterstock

Met de 3de dinsdag in September nog vers in ons geheugen is het duidelijk dat er nogal wat problemen zijn op te lossen in ons land. Bijna alle maatschappelijke uitdagingen hebben een flinke IT-component, of het nu over jeugdzorg, woningbouw & huisvesting, justitie, onderwijs, gezondheidszorg of het milieu gaat. Maar lossen we wel de juiste problemen op?

Een kolfje naar de hand van de IT’ers onder ons zou je zeggen, want onze beroepsgroep kan het verschil maken! Toch lijkt IT vaak achter de feiten aan te lopen. We zijn ontzettend druk, maar snel reageren op maatschappelijke veranderingen, wensen en eisen van bestuurders en technologische mogelijkheden is keer op keer een enorme uitdaging. We zien allemaal de keukentafel gesprekken over architectuur, standaarden, Open Source en meer, maar ondanks decennia van hard werken is er nog steeds een backlog aan applicaties en worden er nog duizenden data-extracten en spreadsheets per dag uitgewisseld tussen verschillende afdelingen en instanties.

Als wij echt willen helpen om de problemen in ons land aan te pakken moeten we vooral eens gaan kijken naar de plekken waar het nog steeds schuurt. De term “Friction Analysis” is misschien een betere wetenschappelijke toon dan de omschrijving “schuren”. Hoe vaak bouwen we geen IT-oplossing die op zoek lijkt naar een probleem? Door te kijken waar het schuurt, waar zaken blijven liggen vanwege manuele (foutgevoelige) processen of bijvoorbeeld communicatieproblemen lossen we echte problemen op en zal het vertrouwen in ICT alleen maar toenemen.

Organisaties die de meeste “schuurplekken” vertonen zijn ook vaak de organisaties waar IT nogal rigide is ingericht. Dit wordt vaak zichtbaar bij de implementatie van nieuwe applicaties of als er nieuwe processen geïntroduceerd worden. Vaak moeten er gegevens uitgewisseld worden met bestaande applicaties of er moeten gegevens uit verschillende databronnen gecombineerd worden. Het ontbreken van een goede integratiestrategie leidt in die gevallen tot ernstige vertragingen of de beslissing dat nieuwe processen simpelweg niet binnen een acceptabele periode door IT ondersteund kunnen worden. Als alle data binnen een organisatie op een veilige en betrouwbare manier beschikbaar is voor iedereen die de rechten heeft om er ook iets mee te doen is er vaak al voldoende flexibiliteit om efficiënt aan veel wensen van management en gebruikers te voldoen.

De enige beperking is uw eigen fantasie

Bij succesvolle organisaties heeft de beschikbaarheid van data een hoge prioriteit. Een integratiestrategie is dan ook een noodzaak. Maar wat is daarvoor nodig, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je nou wel (of niet) op letten? Op 5 oktober, in de Jaarbeurs in Utrecht, praten gebruikers, specialisten en vertegenwoordigers van grote en kleine organisaties over de voordelen van digitale integratie. Verschillende sessies met de thema’s “Integrate, Innovate & Inspire” zorgen voor inspiratie en kennis en gesprekken met andere aanwezigen helpen om uw fantasie te prikkelen over hoe u uw bestaande systemen flexibeler kunt maken. Zodat u vaker “Ja” kunt zeggen. Registreer u hier vandaag nog.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren