Alle basisoverheidsdiensten digitaal, meer ict-specialisten (vooral vrouwen) en in alle bevolkte gebieden 5G. Dat zijn een paar van de doelen van het digitaal kompas van de Europese Commissie (EC). Het kompas, dat op verzoek van de lidstaten is gemaakt, betreft een aantal doelen om de EU soeverein in de wereld te maken op het gebied van ict tot 2030.
Daarmee geeft de Europese Commissie een nadere uitwerking aan haar digitale ambities in dit decennium, dat eerder al door voorzitter Von der Leyen is geduid als ‘het digitale decennium’. En dat is nodig: een rem op IT betekent een rem op economische ontwikkeling, meent de EC.
5G
Daarvoor heeft de Europese Commissie vier doelen voorgesteld. En daarvan is veilige en duurzame infrastructuren. Naast de eigen quantumcomputer gaat het om het dekken van alle bevolkte gebieden met 5G.
Door gebrek aan ict´ers en infrastructuur loopt de economie gevaar. Daarom ook moet de bevolking van de EU meer digitale vaardigheden hebben. Het aantal ict- specialisten in de EU moet tot 2030 naar 20 miljoen – meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Er moeten vooral meer vrouwen aan de slag in de sector: nu is dat volgens de Europese Commissie 18 procent. Van de volwassen bevolking moet 80 procent digitale skills gaan beheersen.
Groene masten
Alle huishoudens moeten verder toegang krijgen tot gigabit internet, nu is dat 59 procent. Ook moet 5G een sprong voorwaarts maken, naar 100 procent. Nu is de dekkingsgraad 14 procent. Daarvoor moeten onder meer 10.000 ´groene´ masten komen die veilig 5G aanbieden, ook aan de randen van het netwerk. Ook digitale armoede moet bestreden worden, aldus vicepresident Vestager (digitalisering) en eurocommissaris Breton (digitale interne markt), verwijzend naar het gebrek aan computers voor het digitaal onderwijs in de pandemie. Vorig jaar toonde onderzoek aan dat maar zes lidstaten volledig digitaal onderwijs konden aanbieden. De komende jaren wordt er via de EU-structuurfondsen al 150 miljard geïnvesteerd in de digitale transformatie.
Digitaal basisniveau
Alle basisdiensten van overheidsdiensten moeten digitaal zijn in 2030. Verder wil de Europese Commissie dat iedere burger elektronisch toegang krijgt tot het eigen medisch dossier. 80 procent van de EU-burgers moet toegang hebben tot een eigen eID-oplossing.
Ook het bedrijfsleven moet sneller digitaal transformeren. Zo wil de Europese Commissie dat 90 procent van het midden- en kleinbedrijf een digitaal basisniveau heeft. Nu is dat 61 procent. Het aantal zogeheten unicorns, start-ups met een waarde van 1 miljard euro, moet verdubbelen van 122 naar 250.
Eurobarometer
Het zijn voorstellen die een vervolg zijn op de digitale agenda die de commissie-Von der Leyen vorig jaar presenteerde. Brussel gaat het digitaal kompas intensief bespreken met de lidstaten en met gerichte consultaties met belanghebbenden. Ook komt er ieder jaar een Eurobarometer waarin de perceptie van de bevolking van de EU wordt gemeten. De Commissie belooft elk jaar een rapport over de voortgang van de digitale transformatie naar het Europees parlement en de lidstaten te sturen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de toekomstvisie. ´Het digitaal kompas zorgt voor concrete meetbare resultaten voor Europa, Nederland en gemeenten en zegt in gesprek te zijn over de concretisering van het kompas’, aldus de gemeentekoepel in een reactie.
6G
VVD-Europarlementariër Bart Groothuis noemt het goed dat de Europese Commissie een lange termijnvisie op digitalisering in Europa heeft geformuleerd, compleet met doelstellingen, performance indicatoren en een monitoringsysteem om de voortgang bij te houden. ´Maar inmiddels ligt het 6G-tijdperk al om de hoek. Onderzoekers zijn het met elkaar eens dat 6G-netwerken hun voorgangers mijlenver achter zich zullen laten – bijvoorbeeld wanneer het aankomt op (download)snelheid (tot 95 GB per seconde), connectiviteit (miljoenen apparaten die tegelijk met elkaar communiceren) en signaalvertraging. Zelfrijdende auto’s en intelligente apparaten worden mogelijk. Helaas heeft de Commissie geen concrete doelstellingen voor 6G geformuleerd, terwijl over de standaarden voor die technologie nu al wordt beslist.’
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Binnenlands Bestuur