EU investeer 1,3 miljard in AI, cyberbeveiliging en digitale vaardigheden

De Europese Unie investeert de komende jaren 1,3 miljard euro in kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en digitale vaardigheden. De investeringen vallen onder het Digitale Europa-programma 2025-2027, maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.
Digitale soevereiniteit
Commissaris Henna Virkkunen (Digitale Zaken) benadrukte het belang van Europese digitale veiligheid. Naast investeringen in nieuwe technologieën, is ook geld nodig om Europeanen beter wegwijs te maken in de digitale wereld. De commissaris ziet de investeringen als essentieel voor ‘het veiligstellen van de Europese techsoevereiniteit’.
Invulling werkprogramma
Het Digital Europe Programme (DIGITAL) werkprogramma voor 2025-2027 richt zich op de inzet van AI en het gebruik ervan door bedrijven en overheden, cloud en data, cyberweerbaarheid en digitale vaardigheden.
Meer specifiek:
- Het verbeteren van de beschikbaarheid van generatieve AI-toepassingen, onder meer voor de zorgsector. Er gaat geld naar het testen van ‘virtuele werelden’ (immersieve technologieën), de implementatie van de AI Act en de implementatie van van energiezuinige gemeenschappelijke dataruimten, nodig voor de AI fabrieken die de EU op het programma heeft staan.
- Het ondersteunen van de Europese digitale innovatiehubs (EDIH’s). Dit is een netwerk van hubs dat bedrijven en de publieke sector toegang biedt tot technische expertise en het testen van technologieën. Daarnaast kunnen ze er terecht voor advies, training en vaardigheden om de nieuwste technologieën te implementeren.
- Het bouwen van een digital twin van de aarde! Het Destination Earth-initiatief werkt aan een digitaal model van de aarde dat de mensheid moet helpen om beter om te gaan met klimaataanpassing en rampenrisicobeheer.
- Het verbeteren van de cyberweerbaarheid. De veerkracht en veiligheid van kritieke infrastructuren verbeteren, waaronder ziekenhuizen en onderzeese kabels.
- Het ontwikkelen van meer capaciteit van Europese onderwijs- en opleidingsinstellingen voor het aanleren van digitale vaardigheden.
- Het faciliteren van de nieuwe EU Digital Identity Wallet-architectuur en de European Trust Infrastructure en de acceptatie ervan in lidstaten bevorderen.
- Efficiënte, hoogwaardige, interoperabele digitale overheidsdiensten ontwikkelen.
Binnenkort gaan er allerlei calls van start voor bedrijven, overheidsdiensten en landen. In totaal was er in de periode 2021-2027 een bedrag van 8,1 miljard euro beschikbaar voor het financieringsprogramma DIGITAL. (ANP/ Redactie)
Lees ook: