Digitale toekomst eu

EU werkt aan toolbox digitale identiteit

Europa ontwikkelt een ‘raamwerk voor een Europese Digitale Identiteit’ die grensoverschrijdend ingezet kan worden. Ambtenaren en experts werken op dit moment aan de Nederlandse inbreng voor een toolbox die de implementatie van dit raamwerk gaat ondersteunen. De toolbox wordt naar verwachting eind dit jaar worden gepubliceerd.

In antwoord op Kamervragen van het FvD ontkent staatssecretaris Alexandra van Huffelen (BZK), belast met de digitale zaken, dat gewerkt wordt aan een app, centrale website of api voor de Europese Digitale Identiteit. Dit gaat pas in een later stadium spelen, schrijft ze. Een vorm van autorisatie mogelijk naar voorbeeld van de CoronaCheck-app is voorlopig ook niet aan de orde.

Toolbox

Het voorstel van de Europese Commissie regelt het gebruik van Europees erkende, nationale ‘wallets’ binnen de interne markt. Het voorstel beoogt dat alle lidstaten één of meer wallets uitgeven, waarin digitale bron-identiteiten en diverse attributen opgenomen kunnen worden. Deze kunnen onder regie van burgers en bedrijven worden gedeeld op een hoog betrouwbaarheidsniveau op mobiele apparaten.
In de toolbox worden de technische architectuur, het referentie-raamwerk, gemeenschappelijke standaarden, technische specificaties, gemeenschappelijke richtlijnen en ‘best practices’ opgenomen.
De staatssecretaris kan nog niet aangeven wanneer de opvolger van de Eidas (Electronic Identities And Trust Services) klaar is. ‘Een realistische planning is pas af te geven als de Europese Raad en het Europese Parlement zich hierover hebben uitgesproken,’ schrijft ze.

Analoog alternatief blijft mogelijk

De staatssecretaris benadrukte dat het voorstel voor de Europese ID moet leiden tot een raamwerk waarmee lidstaten zelf een ID kunnen ontwikkelen. Ook schrijft ze dat het altijd aan de burger zelf zal zijn in hoeverre ze aan de Europese Digitale Identiteit willen deelnemen. “Zoals ik in de Kamerbrief hoofdlijnen beleid voor digitalisering heb benoemd zal er altijd een analoog alternatief aangeboden worden.”

Klik HIER om het antwoord van staatssecretaris van Huffelen te downloaden

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren