Blog

Euforie

Zoals dat gaat bij dergelijke feestelijke gelegendheden liet de euforie ook de wethouder niet onberoerd en hij verklaarde prompt Apeldoorn tot IT-stad van Nederland.

In dezelfde week dat bekend werd dat de Belastingdienst na negen jaar en 200 miljoen euro de stekker uit het ETPM-project had getrokken, was er gelukkig ook aanleiding voor een feestje. Bij de opening van het hernieuwde twinning-datacenter in Apeldoorn, maakte de DG bekend dat de Belastingdienst uiterlijk in 2018 een compleet digitaal werkende organisatie is. Het opgeleverde Overheidsdatacenter werd een van de vier hoekstenen van de informatie-architectuur van het Rijk genoemd. Zoals dat gaat bij dergelijke feestelijke gelegendheden liet de euforie ook de wethouder niet onberoerd en hij verklaarde prompt Apeldoorn tot IT-stad van Nederland. Waar had ik dat ook al weer eerder gehoord? Even Googleoeren leert al snel dat bijvoorbeeld ook Den Bosch, Veenendaal, Groningen, Zoetermeer en Nijmegen zich graag als dé IT-stad afficheren.

Ik moest onwillekeurig denken aan een verhaal dat ik tegenkwam toen ik jaren geleden voor Trouw schreef over de Westerscheldetunnel als afvoerbuis van de Zeeuws-Vlaamse economie. De gemeente Sluis meende dat alleen hightech de economische neergang kon keren en had daarom bij het dorpje Schoondijke het terrein van de voormalige Landbouw Praktijkschool omgevormd tot een Technopark. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant waren de verwachtingen hooggespannen en had de wethouder de gemeenteraad overtuigd om vast het naastgelegen weiland aan te kopen met het oog op toekomstige uitbreiding. Ik wilde dat economisch wonder wel eens met eigen ogen zien, maar vond er meen ik alleen een specialist in vloerverwarming. De oppositie fluisterde dat het bewuste weiland eigendom was van de neef van de wethouder. Ik zie op Google Maps dat de Einsteinstraat is ingetekend. Maar het weiland ligt nog steeds braak.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren