Digitale toekomst eu
Nieuws

Europa wil burgers betrekken via gemeenten

De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

Beeld: Dreamstine

Onder ´organisaties´ zijn ook gemeenten te scharen. Met de Conferentie over de Toekomst van Europa wordt het komend jaar EU-breed gedebatteerd over het beleid en de instituties die dat beleid formuleren en uitvoeren. Het is de bedoeling dat er een flinke inbreng van burgers in de aanbevelingen zit, die volgend jaar uit de Conferentie voortvloeien.

Aftrap

Als eerste Conferentiefeit is afgelopen maandag in Brussel het EU-platform www.futureu.europa.eu gelanceerd, waarop burgers ideeën en evenementen kunnen delen. Voor Twitter is de hashtag #TheFutureIsYours daarvoor in het leven geroepen. Op 9 mei, de Dag van Europa, is de officiële start van de Conferentie, die vooralsnog in Straatsburg is gepland. Blok verzorgt dan de nationale Nederlandse aftrap. Verder werkt het kabinet aan kennis en consultaties. Het kabinet wil het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vragen welke kennis verder kan worden ontsloten als aanvulling op het SCP-rapport uit 2018, gericht op de vraag wat de Nederlandse burger van de EU wil. In dat rapport werd onder anderen uit de doeken gedaan wat voor- en tegenstanders wel of niet willen van de EU.

Burgerconsultaties

Verder wil het kabinet burgerconsultaties laten organiseren door een externe organisatie die inclusieve, representatieve open en transparante dialogen moet organiseren. Ook is het de bedoeling via sociale en traditionele media de burger te informeren over de voortgang en resultaten van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het kabinet nodigt de Eerste en de Tweede Kamers uit om zelf consultaties te ontwikkelen. De Nederlandse regering heeft zich op verzoek van de Kamers sterk gemaakt voor een sterke rol van de nationale parlementen in de Conferentie. Tenslotte is het mogelijk dat burgers, organisaties, en overige initiatiefnemers zelf activiteiten organiseren. Die moeten aan voorwaarden voldoen als ze onderdeel uitmaken van de Conferentie. Die voorwaarden garanderen de vrijheid van meningsuiting, moeten discriminatie voorkomen en inclusiviteit en representativiteit garanderen, schrijft Blok. De voorwaarden staan in het Charter for Citizens and Event organizers participating in the Conference on the Future of Europe dat op www.futureu.europa.eu is te vinden. Organisatoren wordt gevraagd het charter te ondertekenen en in de lijn van dat kader te werken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren