Digitale toekomst eu
Nieuws

Europarlement wil verbod van verslavende digitale en online technieken

Online games, video’s en sociale media hebben een verslavende werking. | Beeld: Shutterstock

Het Europees Parlement nam 12 december een rapport aan dat waarschuwt voor de verslavende werking van online games, video’s en sociale media.  In het rapport wordt opgeroepen tot beoordeling en een verbod van verslavende digitale en online technieken. 

De volgende aanval op Big Tech wordt voorbereid. Het Europarlement wil dat de Europese Commissie met maatregelen komt om online verslavingen tegen te gaan. Er moeten bijvoorbeeld technieken komen die alsmaar scrollen en automatisch afspelen afremmen.

Europarlementariërs maken zich zorgen over de langdurige gevolgen voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Ze willen daarom meer onderzoek naar de risico’s die online diensten met zich meebrengen. Online games, video’s en sociale media hebben een verslavende werking. Ook streamingdiensten en online marktplaatsen kunnen verslavend zijn voor gebruikers, aldus de rapportage. Ze spelen te vaak in op kwetsbaarheden van mensen, waardoor verslavingen kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien zoals meer stress en minder beweging.

Van aandachtseconomie naar ethisch ontwerp

De Europarlementariërs willen burgers beter beschermen door veiligere alternatieven in te brengen, ook al zijn die niet erg winstgevend voor sociale mediaplatforms en andere bedrijven. In het rapport wordt opgeroepen tot beoordeling en een verbod van verslavende digitale en online technieken. Het gaat dan bijvoorbeeld om oneindig scrollen, standaard automatisch afspelen en constante push- en leesbevestigingsmeldingen.

Ook wil het Parlement dat de Commissie met ‘ontwerppraktijken’ komt, zoals ‘denk na voordat je deelt’, het standaard uitschakelen van meldingen en chronologische feeds. Ook moeten er kaders komen voor zaken als grijswaardenmodus, automatische vergrendelingen en samenvattingen van de totale schermtijd. En er zouden campagnes moeten komen waarin consumenten bewust worden gemaakt over veiligere en gezondere online gewoonten.

 

Rapporteur en Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) presenteerde het rapport. ‘Geen enkele zelfdiscipline kan de trucs van Big Tech verslaan, aangewakkerd door legers van ontwerpers en psychologen om je aan je scherm gekluisterd te houden,’ zei de Nederlandse in het Europarlement in Straatsburg. ‘Als we nu niets ondernemen, dan zal dit gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid en de hersenontwikkeling van toekomstige generaties.

Volgende stappen

De Europese Commissie evalueert op dit moment de noodzaak om bepaalde wetgeving inzake consumentenbescherming bij te werken om een ​​hoog beschermingsniveau in de digitale omgeving te garanderen. De resultaten worden in 2024 verwacht. Het rapport van het Parlement zal als input dienen voor deze voortdurende geschiktheidscontrole.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren