Digitale toekomst eu
Nieuws

Europese Commissie presenteert ‘digitaal kompas’ voor 2030

De omwenteling naar een digitale maatschappij staat naast klimaat hoog op de agenda van Brussel. Met het digitale kompas wil de commissie concrete doelstellingen vastleggen met de lidstaten. Alle huishoudens moeten binnen tien jaar supersnel internet hebben en alle openbare diensten online beschikbaar zijn, met toegang voor elke burger tot zijn digitale medische gegevens.

Tegen 2030 moet minstens 80 procent van alle volwassen inwoners over digitale basisvaardigheden beschikken en moeten 20 miljoen ICT-specialisten een baan hebben, vindt de Europese Commissie. “De pandemie heeft blootgelegd hoe cruciaal digitale technologieën en vaardigheden zijn om te werken, studeren en deel te nemen aan de maatschappij, en waar het beter moet”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. “De komende tien jaar moet in het teken staan van de digitalisering.”

Veilig, snel en duurzaam

Een van de belangrijkste doelstellingen is de digitale infrastructuur aanpassen aan de hoogste eisen van veiligheid, snelheid en duurzaamheid. Het dagelijks EU-bestuur wil ook dat drie van de vier bedrijven voor 2030 cloudcomputing-diensten, big data en kunstmatige intelligentie gebruiken. De productie van Europese duurzame en hypermoderne halfgeleiders moet worden opgevoerd tot 20 procent van de wereldproductie en de EU moet binnen tien jaar haar eerste superrekenmachine, een kwantumcomputer, hebben.

Het dagelijks EU-bestuur stelt voor snel samenwerkingsprojecten met verschillende landen op te zetten voor onder meer een pan-Europese infrastructuur voor gegevensverwerking, betaald door de industrie en de EU. Ze wil ook een systeem opzetten om over de jaarlijkse voortgang van alle plannen te waken.

Meer informatie en documenten

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren