Digitale toekomst eu
Nieuws

Europese Raad stemt in met Interoperable Europe Act

Satellietbeeld van Europa, donker, je ziet de grote steden verlicht

De Europese Raad heeft gisteren ingestemd met de Interoperable Europe Act. Het doel van deze verordening is om samenwerking en digitale uitwisseling tussen overheidsorganisaties in de EU te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van een uitkering, het registreren van een geboorte of het starten van een bedrijf, onafhankelijk van in welk EU-land je bent.

Systemen sluiten niet aan

Op dit moment hebben de verschillende lidstaten hun eigen systemen en procedures, die niet noodzakelijkerwijs op elkaar aansluiten. Met name voor burgers en ondernemers die in het buitenland wonen maakt dat zaken onnodig ingewikkeld: gebruikmaken van digitale diensten in een andere EU-lidstaat kost veel tijd, extra geld en leidt tot frustratie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt als voorbeeld het aantonen dat je gediplomeerd bent. Dat moet een burger nu nog doen door een afschrift van een diploma te downloaden, in te scannen en door te sturen naar een overheidsorganisatie in een ander land. In de toekomst zou een systeem die informatie geautomatiseerd moeten uitwisselen.

Gebruikmaken van digitale diensten in een andere EU-lidstaat kost veel tijd, extra geld en leidt tot frustratie.

Nieuwe wetgeving eerst analyseren

Om gegevensuitwisseling voor elkaar te krijgen, zijn afspraken over standaarden nodig. Daarnaast stimuleert de verordening het delen en hergebruik van softwareoplossingen en het delen van goede voorbeelden. Ook wordt het verplicht om nieuwe wet- en regelgeving te analyseren, zodat interoperabiliteitsproblemen eerder in het proces worden gevonden, voordat een wet in werking treedt.

Vertrouwen in overheid

Interoperabiliteit is een van de waarden in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Volgens het kabinet is interoperabiliteit belangrijk voor het vertrouwen in de overheid. Nederland heeft vooral ingezet op de praktische uitvoering van de verordening.

Implementatie tot begin 2025

De verwachting is dat betere interoperabiliteit tussen de EU-lidstaten niet alleen leidt tot tijdsbesparing en meer gebruikersgemak, maar ook leidt tot een besparing voor ondernemers van tussen de €5,7 en €19,2 miljard per jaar. De verordening wordt naar verwachting eind maart 2024 van kracht. Overheidsorganisaties in de EU hebben tot begin 2025 voor de implementatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren