Personalia
Personalia

Finse Henna Virkkunen wordt VP voor digitale soevereiniteit in Europese Commissie

Henna Virkkunen | Beeld: EP

Henna Virkkunen uit Finland wordt uitvoerend vicepresident voor digitale soevereiniteit, veiligheid en democratie. Dat heeft Ursula von der Leyen bekend gemaakt bij de presentatie van de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie.

In een rol die vergelijkbaar is met die van de vertrekkende commissarissen voor de interne markt, Thierry Breton, en Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor Eén Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, zal zij verantwoordelijk zijn voor digitale zaken en ‘grensverleggende technologieën’.

Virkkunen moet ook gaan kijken naar de interne en externe aspecten van veiligheid. “Maar ook om de fundamenten van onze democratie, zoals de rechtsstaat, te versterken en deze te beschermen waar deze wordt aangevallen,” aldus Von der Leyen.

Volgens haar missiebrief zal zij de digitaliseringsstrategie van de Europese Commissie, bekend als de ‘Digital Decade’, beheren en innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie aandrijven. Haar rol zal een breed scala aan onderwerpen omvatten, van cloud computing en halfgeleidertechnologie tot quantum computing en auteursrechtkwesties.

Bron: Euro News

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren