Nieuws

Gartner: Nationale kritieke infrastructuur is een ‘niet-aangegeven slagveld’

De komende jaren vormt de kritieke infrastructuur van een land, communicatie-, energie-, water-, gezondheidszorg- en vervoersbedrijven, het digitale strijdtoneel. Maar liefst 30 procent van de kritieke infrastructuurorganisaties zal in 2025 een cyberaanval hebben meegemaakt waardoor de werkzaamheden of kritieke cyber-fysieke systemen plat komen te liggen, voorspelt Gartner.

Ruggero Contu maakt deel uit van een team van analisten die onderzoek doen naar de opkomende beveiligingstechnologieën en trends die van invloed zijn op de commerciële en consumentensector | Beeld: Gartner
.
Ruggero Contu, research director bij techonderzoeksbureau Gartner noemt de nationale kritieke infrastructuur een ‘niet-aangegeven slagveld’. In de praktijk is het een gebied is waarop digitale strijd wordt gevoerd, of dat nu formeel een oorlog is of niet. Beveiliging van kritieke infrastructuur is nu een primaire zorg geworden voor regeringen over de hele wereld.

Datadiefstal moet volgens Gartner niet de voornaamste zorg zijn van bedrijven in de kritieke infrastructuur. De organisatie waarschuwt vooral voor aanvallen die bedreigingen vormen voor mensen en de fysieke wereld. Eerder voorspelde Gartner namelijk al dat cybercriminelen in 2025 een kritieke infrastructuur succesvol als wapen inzetten om mensen pijn te doen of zelfs te doden.

Volgens Gartner nemen de uitgaven voor security nu wel toe, maar is die toename niet voldoende. “Niet alleen moeten ze een achterstand inhalen, er is ook een groeiend aantal steeds geavanceerdere bedreigingen”, legt Contu uit. Daarnaast heeft de kritieke infrastructuur volgens hem moeite met het voorbereiden op verscherpt toezicht.

Lees hier het hele bericht van Gartner

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren