Geen Chinese technologie in overheidsgebouwen
Een project om de bureaubezetting in overheidsgebouwen te checken, heeft een tijdje stilgelegen vanwege veiligheidszorgen onder ambtenaren. Zij dachten dat er Chinese bewegingssensoren op hun kantoren waren geplaatst. Maar de zorgen blijken volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) na onderzoek onterecht: slechts de hoesjes om de sensoren heen zijn ‘made in China’, schrijft De Telegraaf.
Een aantal overheidsdiensten draait proef met de sensoren van het zogeheten Workspace Management System (WMS). Ambtenaren kunnen hiermee zien welke werkplekken en vergaderruimtes vrij zijn en bijvoorbeeld beslissen of ze thuis werken of op kantoor. Schoonmakers weten welke ruimtes zijn gebruikt en misschien een schoonmaakbeurt nodig hebben. Ook wordt duidelijk of werkplekken kunnen worden ingekrompen.
Maar ambtenaren schrokken van de tekst ‘made in China’ op de 14.500 sensoren. Westerse overheden zijn tegenwoordig beducht voor spionage met behulp van Chinese technologie. Maar het gaat “enkel om de plastic hoesjes waarmee de sensoren worden bevestigd”, zegt het ministerie. ‘Er is geen sprake van Chinese technologie die in de overheidspanden wordt bevestigd.’ De sensoren en het systeem zijn “veilig”.
De kastjes worden onder de bureaus vastgeplakt. De pilot van 1,5 miljoen euro wordt hervat en eind dit jaar afgerond.
Bron: ANP
Beetje naïef om te denken dat er geen Chinese tech onder de motorkap zit als het NIET op het doosje staat, maar wat een prachtige kans om meteen ff te oefenen voor implementatie van de EU Data Act, die vereist dat bekend moet zijn welke merk, type, variant sensor, waar, door wie, wanneer geplaatst is en welke niet-persoonsgegevens hierin/mee verwerkt (kunnen) worden. Wat is de hele Chain of Custody? Welke systemen zijn gekoppeld? Topdesk? Mooie kans ook om de data uit die sensoren voor nog veel meer zaken te gebruiken. Als je weet of er mensen op een afdeling zijn/geweest, kun je ook tellen hoeveel. Dat is interessante informatie voor het liftenmanagement, voor de verwarming, voor de catering … Misschien kun je ook wel meten met wat goedkopere infrarood sensoren of er mensen rondlopen die koorts hebben? Je hoeft niet te zien ‘wie’, alleen ‘dat’.