Blog

Gezocht: Rebelse vernieuwers!

Er is dringend behoefte aan een scherp (gemeentelijk) toekomstbeeld. Wie denkt mee? Gezocht worden met name mensen die vrij kunnen denken, die rebels durven zijn. Wie durft?

Er lopen talloze initiatieven in dienstverlening, informatieveiligheid, klantreizen, standaarden, de Common Ground, noem maar op. Als we dit allemaal bij elkaar optellen, waar staan we dan over vijf of tien jaar? Waar werken we naartoe? Dat beeld vind ik niet scherp genoeg.

Neem de Common Ground. Er is veel draagvlak voor een ander informatievoorzieningslandschap en er wordt volop aan gewerkt, op een concrete manier in bijvoorbeeld de field labs. De ontwikkeling van zo’n landschap duurt ongeveer tien jaar. Als het er over tien jaar staat, wat werkt er dan anders? Het is de kunst om een gedeeld beeld te vormen dat scherp genoeg is om op te kunnen koersen. Er wordt nagedacht over dat toekomstbeeld, in de uitwerking van de Plus 1-gemeente, en de VNG werkt aan diverse position papers. Dit helpt in onze positionering, maar we moeten ze durven in te kleuren. Het perspectief moet een stap verder gaan dan bijvoorbeeld ‘digitaal tenzij’.

Ik merk bij veel mensen onrust, omdat dit ingekleurde beeld nog niet bestaat. Ik ervaar die onrust ook. Want wat betekent het nou precies en hoe werkt dat? Als we bijvoorbeeld kiezen voor mensgerichte dienstverlening, hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor digitale identiteit? Die uitwerking moeten we onszelf durven opleggen. Want hoe concreter het toekomstbeeld wordt, hoe scherper we kunnen kiezen in wat we wel en niet ontwikkelen en hoe meer mensen we aan boord houden.

Daarom wil ik een oproep doen. Wie helpt er mee om dit scherpere toekomstbeeld te maken? Ik ben op zoek naar mensen die vrij kunnen denken, die rebels durven zijn. Een kleine groep, die voor de helft bestaat uit mensen uit de gemeentelijke wereld en voor de helft uit denkers van buiten. Bijvoorbeeld uit de wetenschap, de kunst of de ethische hackerswereld. Met hen wil ik in een 24-uurs sessie beschrijven hoe de gemeente er over tien jaar uitziet, als we deze vanaf scratch zouden opbouwen. Wat dat betekent voor het sociaal domein, voor dienstverlening, bedrijfsvoering, IT en het fysiek domein.

Laten we het toekomstbeeld, waar we allemaal naartoe werken, helder krijgen. Ben jij een rebelse denker? Mail mij!

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

  • Jan van Til | 18 oktober 2018, 16:40

    Cruciaal “voor een ander informatievoorzieningslandschap” is toch wel dat ieder individu van moment tot moment en van situatie tot situatie van informatie voorzien moet kunnen worden die ‘action-able’ is – d.w.z. helder van betekenis tot trefzekere actie. Da’s pas een “Common Ground”! Over de technologie hoeven we ons verder eigenlijk helemaal geen zorgen te maken; die is inmiddels meer dan geavanceerd genoeg. Gek genoeg richt alle aandacht zich op de T van IT en leidt de I van IT een kwijnend bestaan. Als Informatie het voor het zeggen had …

  • Edo Plantinga | 31 oktober 2018, 09:46

    Ik herken het beeld helemaal: we moeten vaker concreet durven worden. Dan weten we tenminste op welke punten we van inzicht verschillen en blijft de discussie niet hangen in abstracties, waarbij we het prettige illusie hebben dat we het met elkaar eens zijn. Als reactie hierop ontwikkelen we vanuit Gebruiker Centraal een nieuwe methode om dienstverlening in de toekomst concreter te maken: ibestuur.nl/weblog/voorspel

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren