Samen organiseren is het nieuwe credo van gemeenten. Dat gebeurt onder meer bij de uitrol van govroam, een beveiligd wifi-netwerk van de overheid dat werkt met een centrale authenticatieserver. Wat betreft Roland Holtrop van de gemeente De Fryske Marren is govroam een prima opstap naar het Gemeentelijke Overheid Netwerk (GON).
Op woensdag 30 november is tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met grote meerderheid ingestemd met een voorstel om te samen te organiseren. Een van die onderdelen waarop gemeenten collectief de handschoen oppakken, is govroam (government roaming). Het betreft een dienst die het sinds 2014 mogelijk maakt om toegang te krijgen tot wifi-netwerken van de overheid, ongeacht de locatie waar de gebruiker zich bevindt. Enige voorwaarde is wel dat die locatie ook aangesloten moet zijn op govroam. Een van die locaties waar govroam sinds kort is geïnstalleerd, is de gemeente De Fryske Marren (ruim 51.000 inwoners).
Dat De Fryske Marren de aansluiting met govroam heeft gezocht, is niet verwonderlijk, zo schetst informatiemanager Roland Holtrop. “Samenwerking is een van onze kernwaarden. Op tal van manieren wordt dat gezocht en gestimuleerd. Niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar ook met grensgemeenten. Zoals met Súdwest-Fryslân en Heerenveen, gemeenten waar wij veel mee optrekken. Dat betekent dat veelvuldig uitwisseling en overleg plaatsvindt. Van belang is daarbij dat bezoekers vanuit die en andere gemeenten er zeker van kunnen zijn dat zij gebruik kunnen maken van een veilig, vertrouwd wifi-netwerk. Nog maar al te vaak komt het voor dat je bij overheden inlogt op een netwerk waarvan je niet weet op welke manier het beheerd wordt. Met govroam weet je dat wel. Dat verbindt het wifi-netwerk van aangesloten overheden met een centrale authenticatie-server.”
‘Weinig inspanning’
Ook om een andere reden paste de aansluiting op govroam prima in het plaatje van de Friese gemeente. “We waren al bezig met het verbeteren van de oude wifi-situatie en toen wij hoorden van govroam, was de keus snel gemaakt. Ook al omdat govroam toch een soort van ‘verplichting’ is, waar gemeenten op den duur aan moeten voldoen. Daarom hebben we nu gelijk de stap maar gezet. Bovendien vinden wij het prettig om af en toe voorop te lopen als het gaat om dit soort innovatieve, technologische ontwikkelingen.” Problemen bij het aansluiten op govroam zijn er eigenlijk niet geweest, aldus Holtrop. “Ik heb het nagevraagd, maar technisch gezien was het voor onze netwerkbeheerder niet echt ingewikkeld en ook qua investering1 viel het ontzettend mee.” Voorlopig draait govroam bij De Fryske Marren nog naast het al bestaande (beveiligde) netwerk, maar als het aan Roland Holtrop ligt is het een kwestie van tijd voordat govroam binnen zijn organisatie alleen de dienst uitmaakt.“
Digitale Agenda 2020
Govroam is onderdeel van de ontwikkeling van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI), waar ook de implementatie van IPv6 (IP versie 6), het opzetten van gezamenlijke datacenters en het toewerken naar gemeentelijke telecommunicatie deel van uitmaken. Ook is govroam een van de directe activiteiten binnen de Digitale Agenda 2020, het programma waarmee gemeenten (gezamenlijk) grote stappen zetten als het gaat om digitale dienstverlening. Roland Holtrop vindt govroam een van de voorwaarden voor een gezamenlijke aanpak. “Wij zien, ook in het kader van de Digitale Agenda 2020, dat gemeenten steeds vaker met elkaar optrekken en dan is veilige gegevensuitwisseling erg belangrijk. Tegelijkertijd zie ik govroam ook als een begin. Tijdens de BALV van eind november hebben gemeenten ook ingestemd met de komst van het Gemeentelijke Overheid Netwerk (GON)2 en wat mij betreft is govroam, ook al duurt het nog wel even voordat het GON er daadwerkelijk ligt, een overgang daar naartoe. Een uitstekend begin.”
Afhankelijkheid
Govroam en het GON zijn ontwikkelingen die, wat Roland Holtrop betreft, prima passen in een gemeentelijke markt die steeds vaker kiest voor het samen organiseren van diensten en producten. Toch plaatst hij een kanttekening. “Als eenmaal (met govroam) authenticatie geregeld is, dan volgt het kabeltje (het GON) vanzelf. Dan ben je als gemeentelijke wereld helemaal goed en veilig verbonden. Maar dat kabeltje is niet niks. De komst van dat kabeltje zorgt er ook voor dat marktpartijen om de hoek komen kijken. Op dit moment doet een groot aantal gemeenten mee aan een aanbesteding voor dataverkeer. Wij ook. Het zal er toe leiden dat de kosten voor de gigabytes lager worden, maar toch zal er een afhankelijkheid blijven ten opzichte van de aanbieders. Ik denk dat overheden die veel samenwerken op den duur beter uit zijn als zij onderling verbonden zijn met een eigen glasvezelnetwerk. Dit zou dan uit kunnen groeien tot een provinciaal netwerk en uiteindelijk tot een landelijk netwerk. Het gebruik van govroam maakt dat soort ontwikkelingen in mijn visie wel gemakkelijker.”
Landelijk
Wat betreft govroam is de verwachting dat eind dit jaar het aantal aangesloten gemeenten op tachtig ligt. De planning is verder dat eind 2017 alle Nederlandse gemeenten zorgen voor een landelijke govroamdekking. Van de twee directe samenwerkingspartners van De Fryske Marren is momenteel alleen de gemeente Heerenveen nog niet aangesloten. Roland Holtrop verwacht wel dat dat binnen niet al te lange tijd ook is gerealiseerd. “Ik maak zelf deel uit van de samenwerkingsgroep en heb veel contact met Heerenveen. Het moet voor mij niet zo moeilijk zijn om ook hen te overtuigen van het nut van govroam.”
Relevante links
– Website VNG Realisatie
– Website De Fryske Marren
1 De kosten van govroam omvatten een eenmalig bedrag van 1500 euro voor de aansluiting en afhankelijk van het aantal gebruikers 500 tot 2500 euro per jaar voor het gebruik.
2 Het GON is een gesloten netwerkvoorziening (vaste verbindingen) voor gemeenten, gemeentelijke samenwerkingsverbanden en uitvoeringsdiensten met veilige koppelingen met de GDI (Generieke Digitale Infrastructuur), met het RON (rijksoverheid netwerk), met de landelijke voorzieningen voor zowel de gehele overheid als die specifiek voor gemeenten en het internet ter ondersteuning van het ‘nieuwe werken’ van de eigen medewerkers en digitale toegankelijkheid voor inwoners en ondernemers.
De link op deze pagina (https://ibestuur.nl/podium/govroam-prima-opstap-naar-gemeentelijke-netwerk) verwijst naar Website KING maar werkt niet. KING is trouwens gewijzigd in VNG Realisatie.
http://www.kinggemeenten.nl/secties/govroam