Markt en overheid
Congres

GovTechDay 2024: ‘Fantastische ontmoetingsplaats’

Impressie van GovTechDay 2024

Het was met 500 deelnemers flink vol bij de provincie Zuid-Holland gisteren. GovTechDay 2024 was een ‘fantastische ontmoetingsplaats’ voor zowel vertegenwoordigers van overheden, bedrijven, wetenschap en startups. Volgende week verschijnt een Special Nieuwsbrief met korte verslagen van diverse presentaties en sessies.

Twee jaar geleden wist nog niemand echt goed wat GovTech precies inhield, maar daar is ondertussen flinke verandering in gekomen. Overheden willen graag meer innovatiekracht ontwikkelen en oriënteren zich op slimme oplossingen die bij kunnen dragen aan het oplossen van specifieke vraagstukken. Dat vraagt om nieuwe arrangementen. “GovTech gaat primair over de vraag wat de overheid in de publieke sector doet op digitalisering en wat de markt doet,” aldus hoogleraar GovTech Nitesh Bharosa. Maar, ‘loopt de publieke sector met GovTech niet hetzelfde risico als het Paard van Troje uit de Griekse mythologie?’, vroeg hij zich af tijdens de plenaire opening.

‘Scaling up’ blijft lastig

Europees breed wordt op initiatief van de Europese Commissie ook veel kennis en ervaring gedeeld in GovTech community’s, maar ‘scaling up’ blijft lastig. Luca Tangi, onderzoeker bij het Joint Research Center van de Europese Commissie ging o.a. in op de onlangs uitgebrachte Interoperable Europe Act, die op 11 april 2024 in werking is getreden. Hiermee moet grensoverschrijdende gegevensuitwisseling mogelijk worden om zo de digitale transformatie van de publieke sector te versnellen. Ook vertelde hij over de drempels die genomen moeten worden om GovTech tot een succes te maken.

Open werken

Een belangrijke voorwaarde voor innovatie is een meer openheid. Niet voor niets werd dan ook een debat gewijd aan ‘open source’ werken. Het is de missie van Kwartiermaker Opensourceprogrammabureau (OSPO) Boris Hoytema om dit tot een succes te maken bij het ministerie van BZK. Michiel Steltman, directeur SDIN en lid van Forum Standaardisatie, vindt open source maar een suffe term, hij spreekt liever over ‘open software’: “Het gaat over toegankelijkheid.”
Dat het allemaal te langzaam gaat, daar is iedereen het over eens. We kennen al jaren het beleid van ‘open, tenzij’, maar de adoptie van open standaarden neemt nog maar mondjesmaat toe. Het resultaat van risicomijdend gedrag, aldus het panel, maar er is een belangrijk verschuiving gaande, die gepaard gaat met een cultuurverandering in de richting van transparantie, intensief samenwerken en continue doorontwikkeling van applicaties.

Startups

Het ministerie van BZK ondersteunde GovTechDay met een plein waar een twaalftal startups zich presenteerden.Voor hen was veel belangstelling. ‘Dit was een fantastische ontmoetingsplaats’, zei een van de deelnemers, die erop vertrouwde dat de nieuwe contacten tot verdere samenwerkingen zouden gaan leiden.

12 juni: Special Nieuwsbrief

A.s. woensdag publiceren we een Special Nieuwsbrief naar aanleiding van GovTechDay 2024 met foto’s en verslagen van de verschillende sessies. Bent u geabonneerd op onze nieuwsbrief dan krijgt u deze automatisch toegestuurd. Nog niet geabonneerd: KLIK HIER

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren