Markt en overheid
Podium

Green Data Center Conference 2022

Met de groeiende digitalisering van de maatschappij is een betrouwbare digitale infrastructuur noodzakelijk. Hoe kunnen datacenters op een maatschappelijk acceptabele wijze van duurzame elektriciteit worden voorzien? En welke rol kunnen datacenters hier zelf in vervullen?

Meer dan 400 geïnteresseerden bezochten de conferentie, georganiseerd door brancheorganisatie Dutch Data Center Association.

400 stakeholders kwamen samen om te praten over verduurzaming van de datacenter sector en de inzet van datathermie.

Tekort aan duurzame elektriciteit

Onder leiding van Annette van Soest, journalist bij BNR Radio, werd een kritische discussie gevoerd over twee stellingen:

  • datacenters kunnen alleen volledig duurzaam worden indien zij geheel zelfvoorzienend worden
  • de elektriciteitsinfrastructuur moet op orde worden gebracht om onder andere datacenters van voldoende duurzame elektriciteit te kunnen voorzien.

De energie krapte zal in de komende periode tot politieke keuzes leiden moeten leiden, volgens de experts in het panel, dat bestonad uit onder andere Pieter Boot, PBL Expertgroep Energysysteem, Alexandra Schless, CEO NorthC Datacenters en Paul van Engelen, Regio lead Beneden Noord Holland & Amsterdam, Alliander. Wel zijn korte termijnoplossingen mogelijk. Er werd onder andere gesproken over het opslaan van elektriciteit door datacenters, het slim omgaan met aanbod en afname van energie en het vergroenen van de eigen elektriciteitsopwek. Het panel werd optimistisch afgesloten met de conclusie dat het tekort aan duurzame elektriciteit een tijdelijk probleem zal blijken. Momenteel bestaat de Nederlandse elektriciteitsmix voor zo’n 33% uit duurzame opwek. Deze zal richting 2030 oplopen naar 75% en in 2050 volledig duurzaam zijn.

Duurzame innovaties in de datacenter sector

1. Generate

In de track ‘Generate’ spraken zowel Rolls Royce als NorthC Datacenters over de verduurzaming van de noodstroomvoorziening van datacenters. Voorbeelden hiervan zijn fossiele brandstof vervangen door Hydrotreated Vegetable Oil of diesel generatoren vervangen door gas generatoren. Het datacenter van NorthC Groningen is zelfs het eerste datacenter waar waterstof wordt gebruikt voor de noodstroomvoorziening. Als alle noodstroomgeneratoren van NorthC worden gevoed door waterstof kan er volgens Jarno Bloem (COO van NorthC) zo’n 1.000 ton CO2 per jaar worden bespaard.

Het Next-generation datacenter bestaat uit 4 concepten: duurzame energielevering, lage carbon constructie, groen energiegebruik en efficiënte operations.

Vattenfall sprak over de gevaren van de energiecrisis, maar ook over de kansen. De gasopslag in Nederland is momenteel voor 93% gevuld waarmee Nederland de aankomende winter doorkomt. Echter zal deze opslag na de winter leeg zijn, dit zorgt voor een lastige opgave aankomend jaar. De verwachting is dat dit langere tijd invloed zal hebben op de gasprijs. Tot slot benadrukte Vattenfall het belang van Corporate Power Purchase Agreement. Met deze CPPA is het mogelijk om duurzame energie voor langere tijd in te kopen van specifieke wind- of zonneparken. Eén van de meest duurzame manieren van inkoop van energie en dit ondersteund de bouw van wind- en zonneparken.

Huawei liet tijdens de conferentie zien hoe het Smart datacenter van de toekomst eruit ziet. De voornaamste uitdagingen voor traditionele datacenters constructie zijn hoog energieverbruik, lange bouwperiode, ingewikkelde O&M en hoge veiligheidsrisico’s. Het Next-generation datacenter bestaat uit 4 concepten: duurzame energielevering, lage carbon constructie, groen energiegebruik en efficiënte operations.

2. Reduce

In de track ‘Reduce’ werden verschillende manieren van energiebesparing besproken zoals ‘groene daken’ waarbij de aanleg van groene bebouwing op het dak zorgt voor lagere temperaturen in het datacenter. Ook werd liquid cooling besproken als nieuwe manier van koeling van servers wat voor aanzienlijke energiebesparing kan zorgen.
Tijdens de track werden ook bepaalde standaarden belicht voor efficiëntie binnen het datacenter en nieuwe trends op het gebied van fysieke beveiliging van datacenters.

3. Re-use

In track 3 stond het efficiënt hergebruiken van grondstoffen en energie centraal. Zo werd er tijdens de sessies benadrukt dat vooral in het bouwproces van datacenters nog veel te winnen valt. Met name als het gaat om hergebruik en recycling van grondstoffen. Ook werd de nadruk gelegd op twee fase chip cooling. Faseverandering in de chipkoeling biedt potentie om de warmte van een datacenter direct te gebruiken voor de verwarming van gebouwen.

Edge datacenters kunnen de maatschappij veel bieden

Tot slot kwamen de kansen van Edge datacenters aan bod. Edge kan de maatschappij enorm veel bieden, bijvoorbeeld in de vorm van lokale gegevensopslag, hoogwaardige glasvezelverbindingen en lokale warmtelevering.

Samenwerking Gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland

Mede-organisatoren Gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland gaven beide een eigen sessie tijdens de conferentie. Gemeente Amsterdam deelde concrete rekenvoorbeelden voor het gebruik van datathermie in de gebouwde omgeving. Ook werd gekeken naar hoe optimale samenwerking kan worden behaald tussen de gemeente, de vastgoedmarkt en de warmteleverancier. In de sessie van Provincie Noord-Holland werd door het team van Economische Zaken & Klimaat uitleg gegeven over de bestaande datacenter strategie en de vraag of deze strategie aanpassingen behoeft om als Provincie NH de meest duurzame datacenter hub van Europa te blijven.

Inzet van datathermie

De conferentie werd plenair afgesloten met een forumdiscussie over de inzet van datathermie. Gemeente Amsterdam, Eneco en Iron Mountain Datacenters gingen in gesprek over de toekomst van datathermie. Wat opviel was de positieve grondhouding. In vergelijking met 6 jaar geleden is de verstandhouding omtrent de inzet van datathermie enorm veranderd. Het is technisch mogelijk, er zijn al meerdere projecten actief en stakeholders kijken op positieve wijze naar een gezamenlijk doel. Wat nog mist is duidelijke en centrale regelgeving die ruimte biedt om deze projecten te stimuleren.

Eneco en Equinix gaan samen ruim 4000 woningen in het Amsterdamse WAD kwartier verwarmen met behulp van datathermie.

Tijdens het panel werd ook de aankondiging van Eneco en Equinix besproken, samen gaan zij ruim 4000 woningen in het Amsterdamse WAD kwartier verwarmen met behulp van datathermie. De afwezigheid vaste concessies zorgden ervoor dat dit project snel van de grond kon komen. Ook in Haarlem is een goede samenwerking tot stand gekomen tussen Iron Mountain en de gemeente. Echter zorgt complexiteit ervoor dat projecten minder snel gaan dan gehoopt.

Gemeente Amsterdam sloot het panel af met een voorstel om bovengrondse blokverwarming projecten eventueel te koppelen aan warmteleveranciers, zoals datacenters. Een mooie laatste oproep na een enerverende conferentie.

Green Data Center Conference 2022

De Green Data Center Conference 2022 vond plaats op 13 oktober in de Johan Cruijff ArenA In Amsterdam en werd georganiseerd door brancheorganisatie Dutch Data Center Association. Meer dan 400 geïnteresseerden bezochten de conferentie. Het publiek bestond onder andere uit datacenter operators, toeleveranciers, gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, investeerders en stakeholders binnen de energie- & warmtetransitie, zoals energiebedrijven en warmtenetten.

De presentaties van de verschillende tracks zijn HIER te downloaden

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren