Overheid in transitie
Nieuws

Grote winnaar PVV heeft weinig ambities op gebied van digitalisering

De PVV besteed in zijn verkiezingsprogramma amper aandacht aan digitalisering. | Beeld: Shutterstock/AI gegenereerd

Waar vrijwel alle politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s grote ambities beschrijven op ICT-gebied, heeft de grote winnaar PVV in zijn partijprogramma maar weinig oog voor de IT-problemen of IT-ambities van de overheid.

Luid klinkt de roep om een minister van Digitale Zaken, zowel in de politiek als vanuit de Digitale stemwijzer. De meeste verkiezingsprogramma’s staan vol ICT-gerelateerde ambities, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden in het onderwijs, digitale soevereiniteit en digitale burgerrechten.

In verkiezingsprogramma’s werd ook door diverse partijen aandacht besteed aan de digitale infrastructuur in Nederland en het tekort aan IT’ers op de arbeidsmarkt,  en de aanpak van cybersecurity. Maar over dergelijke zaken rept de PVV in zijn programma dus geen woord.

Vanuit verschillende initiatieven in de samenleving werden de groeiende problemen met ICT bij de overheid voorafgaand aan de verkiezingen op verschillende manieren aangekaart. Onder meer In het manifest ‘Herprogrammeer de Overheid’ werd gepleit voor ICT als cruciaal thema voor de politiek, onder meer vanwege de grote problemen bij de Belastingdienst.

Expertise in de Tweede Kamer verdwijnt

Ook voor de aanwezige ICT-kennis in de Tweede Kamer lijkt de uitslag van de verkiezingen geen goed nieuws. Wat opvalt is dat de PVV voor de verkiezingen afscheid nam van Kamerlid Danai van Weerdenburg, de enige PVV’er die regelmatig aanschoof bij de vaste commissie voor Digitale Zaken. Op de lijst kandidaten die door de PVV is samengesteld zijn verder geen kandidaten te vinden die een link hebben met technologie.

Voorafgaand aan de verkiezingen vroegen we partijen wie zij aanwezen als IT-expert op kandidatenlijst. Het resultaat bleek mager, er stond amper IT-expertise op verkiesbare plekken.

Op basis van de voorlopige uitslag van de verkiezingen vallen bij andere partijen bovendien diverse IT-kenners in de politiek weg, waardoor de leegloop aan IT-kennis in de Tweede Kamer nog groter wordt dan aanvankelijk werd ingeschat. Onder meer IT-politicus van het Jaar Lisa van Ginneken (D66) lijkt op basis van de uitslag niet terug te keren. Nicole Temmink (SP) lijkt ook mis te grijpen. Ook Lammert van Raan (PvdD) komt op basis van de uitslag niet in aanmerking voor een zetel.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren