Digitalisering en democratie
Nieuws

Technologie Kieswijzer: Nederland klaar voor een Minister van Digitale Zaken

Op de vraag waar de verantwoordelijkheid voor digitalisering moet liggen, antwoordden het merendeel van de invullers ‘een Minister voor Digitale Zaken'. | Beeld: Shutterstock/AI gegenereerd

Hoe denken Nederlanders over de toekomst van onze digitale samenleving? Een week voor de verkiezingen maakt Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek en initiatiefnemer van de Technologie Kieswijzer de balans op: “Veel burgers voor een Minister van Digitale Zaken kiezen. Ook bij politieke partijen wint dit idee aan populariteit.”

Uit de verkiezingsprogramma’s wordt duidelijk dat politieke partijen kritischer zijn geworden over digitale thema’s in de afgelopen jaren. De meeste partijen willen Artificiële Intelligentie (AI) strenger reguleren en zijn kritisch op de inzet van digitale technologie in het onderwijs en tijdens demonstraties.

 Investeren in Europese alternatieven

Van Belkom: “Een interessante verschuiving is dat partijen meer dan in 2021 los willen komen uit de greep van Big Tech. Zowel partijen als burgers vinden dat we moeten investeren in Europese alternatieven en een betere infrastructuur, zodat Europa minder afhankelijk wordt van Big Tech”, aldus Van Belkom. De verantwoordelijkheid voor deze ontwikkelingen zou volgens gebruikers van de Technologie Kieswijzer bij een Minister van Digitale Zaken moeten liggen. Van Belkom: “Het belang van digitalisering rechtvaardigt een eigen ministerie, al kun je je afvragen of dit niet leidt tot verkokering.”

9.000 mensen vulden de Technologie Kieswijzer in

Op dit moment bijna 9000 personen de Technologie Kieswijzer hebben ingevuld, dat is een stuk minder dan drie jaar geleden. Invullen kan nog steeds.

Op de vraag waar de verantwoordelijkheid voor digitalisering moet liggen, antwoordden het merendeel van de invullers ‘een Minister voor Digitale Zaken.’ Verder willen invullers een ethische toets voor AI-systemen, wetten om desinformatie aan te pakken, en moet Nederlandse data in Nederlandse datacenters worden opgeslagen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren