Markt en overheid
Nieuws

Grote zorgen over SIDN dat IT-infrastructuur naar AWS verplaatst

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat haar technische infrastructuur bij AWS onderbrengen. | Beeld: Shutterstock

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat haar technische infrastructuur ingrijpend veranderen en brengt onder meer de gehele ICT-omgeving over naar Amazon. Experts maken zich zorgen. Een drietal leden van de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan demissionair minister Adriaansens van EZK.

In een artikel op de officiële website van SIDN legt CTO Loek Bakker uit hoe de technische infrastructuur achter het registreren van .nl-domeinnamen verandert de komende twee jaar ingrijpend verandert. De stichting, die de domeinnaam .nl beheert, gebruikt al jaren een domeinregistratiesysteem dat door SIDN ooit zelf op maat ontwikkeld werd: DRS5. Omdat deze verouderd raakt wordt het onderhoud ervan steeds arbeidsintensiever.

Mede-eigenaar van nieuw platform

Daarom is er door SIDN een samenwerking gezocht met de beheerder van het Canadese internetdomein .ca: CIRA, dat het krachtige domeinregistratieplatform Fury gebruikt. SIDN wordt mede-eigenaar van Fury en deelt de onderhouds- en ontwikkelkosten met CIRA. De platforms DRS5 en Fury worden vanuit twee datacentra overgezet naar Amazon Web Services, om zo kosten te besparen en een oplossing te vinden wordt het tekort aan beheerders dat steeds nijpender wordt. “Mijn persoonlijke overtuiging is dat de hele sector over 5 tot 8 jaar de stap naar de Cloud heeft gemaakt. Wij lopen daarin nu voorop”, schrijft Bakker.

Zorgen van politiek en experts

Experts waaronder Ron Rozendaal (Kwartiermaker Digitale Samenleving), Oscar Koeroo (CISO VWS) en Bert Hubert (Technisch adviseur Kiesraad) reageren op LinkedIn bezorgd op de overstap. Die bezorgdheid is er voornamelijk omdat digitale autonomie van Nederland die in het geding kan komen wanneer gegevens bij Amerikaanse partijen worden opgeslagen.

SIDN verzekert in een update naar aanleiding van de opmerkingen op LinkedIn echter dat “het zeker niet over één nacht ijs is gegaan om tot dit ook voor ons lastige besluit te komen om onze systemen onder te brengen bij AWS.” De stichting stelt dat alleen het registratiesysteem wordt overgezet en niet de kerndienst en bijbehorende DNS-infrastructuur. “Bovendien gebruiken we datacenters binnen Europa waar onze data adequaat beveiligd zullen zijn.”

Kamerleden Barbara Kathman  (GroenLinks/PvdA), Joost Sneller (D66) en Six Dijkstra (NSC) hebben inmiddels vragen gesteld aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken. Ze vragen zich af of de verhuizing niet “zorgt voor een onwenselijke afhankelijkheid van de Verenigde Staten”. Ze benadrukken in hun vragen dat SIDN een “aanbieder van essentiële diensten” is.

Verhuizing naar Europees platform blijft mogelijk

SIDN betreurt het dat er geen Nederlandse of Europese oplossing is gevonden. “We hebben, met hulp van externe deskundigen, heel zorgvuldig gekeken naar alle mogelijke alternatieven, maar zijn helaas tot het besluit gekomen dat die er nog niet zijn.”

De permanente beschikbaarheid van .nl en de bescherming van onze gegevens heeft volgens SIDN de doorslag gegeven. “Dat is immers onze primaire verantwoordelijkheid als registry.” De organisatie geeft aan wel in te spelen op een overstap naar een Nederlandse of Europese leverancier in de toekomst. “We maken ons registratiesysteem wel onafhankelijk van specifieke Cloud leveranciers en gebruiken we generieke opensourcetechnologie, zodat we zodra dat verantwoord mogelijk is, relatief eenvoudig alsnog naar een Nederlands of Europese Cloud leverancier kunnen verhuizen.”

Geen aanbesteding

Simon Besteman van brancheorganisatie Dutch Cloud Community zegt tegen NOS dat hij het betreurt dat er geen aanbesteding is geweest. “SIDN zegt dat alleen Amazon kan bieden wat het zoekt, maar hoe weet je dat als je het nooit hebt gevraagd?” Dit zorgt voor veel onbegrip in de sector, stelt Besteman. “Er zijn zelfs mensen die zich nu afvragen: hoezo moeten we dat hele .nl-domein eigenlijk aan SIDN gunnen? Dat is in de beginjaren van het internet zo gegroeid, maar misschien wordt het tijd om dat te heroverwegen.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren