Markt en overheid
Nieuws

Hoe volwassen is GovTech in Nederland?

Hoe innovatief is Nederland als het gaat om publieke dienstverlening? Wat doen ‘we’ goed, wat kan beter?

Op GovTechDay draait het om de vraag hoe we nieuwe technologieën succesvol in kunnen zetten voor maatschappelijke vraagstukken. | Beeld: Shutterstock

9 juni organiseert iBestuur, in samenwerking met Binnenlands Bestuur en AG Connect, GovTechDay. Locatie: TU Delft, waar Nitesh Bharosa zijn entreerede als hoogleraar GovTech and Public Service Innovation zal verzorgen.

GovTech: the good, the bad and the ugly

Nitesh Bharosa gaat in op de opkomst van GovTech. Hij zal voorbeelden bespreken van ‘the bad’, zoals het burgervolgsysteem in China, en ‘the ugly’, waaronder de ‘Toeslagenaffaire’. Ook belicht hij de zoektocht naar ‘the good’, waarvoor publiek-private samenwerking en co-creatie met kennisinstellingen en burgers essentieel zijn.
Bharosa heeft zijn onderzoeksagenda klaar, hij zal die tijdens GovTechDay delen. Zijn aandacht gaat uit naar de drempels die er zijn voor de vormgeving van verantwoorde GovTech. Denk aan governance, techniek en interoperabiliteit, ethiek en publieke waarden, compliance, sourcing en business modellen. Tot slot zal hij initiatieven voor het gezamenlijk ontwerpen van de volgende generatie publieke diensten op basis van GovTech, zoals een Digicampus en een EU GovTech incubator, toelichten.

GovTech-volwassenheid van Nederland

Wat kunnen we leren van de GovTech Maturity Index? Hoe brengt Nederland het ervan af ten opzichte van vergelijkbare landen? Wat doen ‘we’ goed, wat kan beter? Stephen Davenport, verantwoordelijk voor het dossier GovTech bij de Worldbank, pakt 9 juni a.s. de meest recente cijfers erbij op GovTechDay. Deze index vergelijkt de GovTech-volwassenheid van nationale overheden op vier gebieden:

  • kern-overheidssystemen (o.a. cloud, interoperability)
  • verbetering van de publieke dienstverlening (met aandacht voor gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid)
  • digitale participatie van burgers (denk aan open data, open portals, feedback-mechanismen)
  • randvoorwaarden, zoals politiek, competenties en regelgeving.

Bent u erbij?

Ga voor meer informatie over het programma en aanmelden naar
GovTechDay.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren