Nieuws

iBestuur Congres 2020 is collectors item

Het had op vrijdag 11 september een Olympisch iBestuur Congres moeten worden. Met sushi, karaoke en Chef de Mission Pieter van den Hoogenband met als titel ‘de digitale Olympiade’. Door corona liep het allemaal anders en werd het een congres digital only. Het werd een uniek congres, met een heel relaxte sfeer. “Wie er is, vindt het bijzonder om erbij te zijn. Dit iBestuur Congres is een echt collectors item."

Beeld: Jiri Büller/De Beeldredaktie

Alles stond in de steigers voor 1 juli, maar toen kwam corona. Het congres werd verplaatst naar 11 september. Iedereen werd omgeboekt totdat allengs bleek dat de crisis het najaar niet bezworen zou zijn. Grondlegger en organisator Peter Lievense moest opnieuw de bakens verzetten. Een ding stond buiten kijf: “het moest doorgaan”, benadrukt hij. “Corona heeft de informatiesamenleving versneld. De overheid nam het heft in handen, er werden vérstrekkende vrijheidsbeperkende en economische maatregelen genomen. Alles gebaseerd op digitalisering. iBestuur is relevanter dan ooit.”

Zo werd ergens in april het congres omgevormd tot een hybride evenement, half fysiek en half online. Alles in het teken van de informatiesamenleving in coronatijd. Technische ondersteuning werd geregeld om alles te streamen, zalen werden zo ingedeeld dat je er coronaproof kon zitten met twintig man. “Het was een innovatie op zich, er was veel belangstelling voor, ook van andere congresorganisatoren”, zegt Lievense. Maar dat was buiten de maatschappelijke dynamiek om gerekend. Want, het draagvlak voor de coronamaatregelen kwam nog meer onder druk te staan, er is polarisatie en corona werd een politiek onderwerp. Zo kwamen de initiatiefnemers van het iBestuur congres tot de slotsom dat een fysiek evenement niet past in deze tijd. Het werd digital only.

Zo is het op de dag zelf een exclusief treffen van een select gezelschap spelers. Een paar tientallen mensen in dat hele grote Papendal met sessies in snel gebouwde televisiestudio’s. In de plenaire zaal waar het normaal gonst van de bedrijvigheid zitten hier en daar twee of drie mensen aan een tafel. “Het is een hele relaxte sfeer”, vindt Lievense. “Wie er is, vindt het bijzonder om erbij te zijn. Dit iBestuur Congres is een echt collectors item.”

Alle foto’s van het congres zijn te vinden op de website van het iBestuur Congres.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren