Overheid in transitie
Congres

iBestuur Congres 2024 in teken van samenwerking en standaardisatie

Meer dan 1000 deelnemers uit de rijksoverheid, provincies, gemeenten, uitvoeringsorganisaties, waterschappen, wetenschap, marktpartijen en maatschappelijke organisaties waren 11 september aanwezig in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. 

Het overkoepelende thema van het zestiende iBestuur Congres 2024 was ‘Verdieping’. Inhoudelijk kwam een diversiteit aan thema’s aan de orde. Vooral het intensiveren van de samenwerking tussen overheden en met wetenschap en marktpartijen was in vele sessies onderwerp van gesprek tijdens dit druk bezochte congres.

 

De congresdag werd dit jaar voorgezeten door Mark Bressers, in het dagelijks leven directeur-bestuurder van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Hij had de eer de kersverse staatssecretaris voor Digitale Zaken, Zsolt Szabo, aan te kondigen, die een goede bekende is in het iBestuur-circuit. “Hoe voelt dat om hier te staan als staatssecretaris?” vroeg hij hem. “Een aparte ervaring,” antwoordde Szabo. Als voormalig Kamerlid en vice-president van een grote marktpartij was hij jarenlang deelnemer aan het congres. Van de zestien congressen was hij er toch wel vijftien keer bij geweest. Nu stond hij er als degene die aan de knoppen mocht gaan draaien.

Staatssecretaris Szabo tijdens zijn speech op het iBestuur Congres 2024

Het regeerprogramma volgt vrijdag, maar zijn boodschap was duidelijk: we moeten werken aan één digitale overheid en zorgen dat we digitaal voldoende weerbaar worden. Szabo pleitte voor meer standaardisatie en het uniformeren van processen. “Stop met het automatiseren van papieren processen, ga processen samen moderniseren.” Ook de inkoop van ICT kan beter, schaalbaarheid en herhaalbaarheid zouden voorop gezet moeten worden. En om de weerbaarheid te versterken moet de overheid de kennis van het bedrijfsleven beter benutten.

Lees ook: Staatssecretaris Szabo wil naar één digitale overheid – iBestuur

Inge Bryan tijdens haar iBetoog op het iBestuur Congres 2024

Inge Bryan, bestuursvoorzitter van hackerscollectief DIVD, hield na de bijdrage van de staatssecretaris een indringend iBetoog over de digitale kwetsbaarheid van onze samenleving. “Er is geen maatschappijbreed crisisplan als er op meerdere plekken tegelijk een cyberaanval plaatsvindt,” waarschuwt ze, onder verwijzing naar de silo’s binnen de rijksoverheid die de samenwerking bemoeilijkt. “We moeten versnellen en samen optrekken! Wij zijn een van de weinige landen die alleen maar defensief handelt.” Het wettelijk kader voorziet daarin, vertelt ze, “het mag, maar we doen het niet.”

Lees haar hele bijdrage op LinkedIn

Ontmoeting met community’s

Op het verdiepingsplein konden deelnemers kennismaken met tal van community’s van professionals die kennis uitwisselen en samenwerken op thema of op functiegebied, waaronder de Alliantie Digitaal Samenleven, Nederlandse AI Coalitie en Dutch Societal Innovation Hub. Op digitaleoverheid.nl vindt u een overzicht van de diverse community’s die zich bezighouden met digitalisering van de samenleving en de overheid.

‘Het was ouderwets IRL netwerken vandaag op het iBestuur Congres, schrijft Elja Daae (links) op LinkedIn. ‘Vooral bij de algoritme/generatieve AI/NLAIC zuil! Daar stonden we klaar om in gesprek te gaan over het leukste onderwerp van het congres 😄. Mét prachtige analoge flyers (daar kan geen AI tegenop).’

Terugblik op iBestuur Congres 2024

In het volgende nummer van iBestuur Magazine dat 25 oktober verschijnt blikken we in een speciaal katern van 24 pagina’s terug op het iBestuur Congres 2024.

Nog geen (gratis) abonnement op iBestuur Magazine? Meld u dan snel aan voor een (online) abonnement, dan ontvangt u het komende nummer nog in uw (online) brievenbus.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren