Overheid in transitie
Nieuws

ICT-gebruik gaat in toekomst flink duurder worden

ICT-gebruik draait op stroom, dat gaat fors duurder worden de komende decennia | beeld: Shutterstock

Door de energietransitie gaan de energiekosten de komende decennia flink stijgen. En dus zullen consumenten, bedrijven en overheden fors meer moeten gaan betalen voor ICT-gebruik, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC. 

Elektriciteit en gas zijn in 2030 bijna twee keer zo duur als in 2020, berekende PwC. Naar verwachting stijgen die kosten van 22 miljard euro in 2020 naar 43 miljard euro tien jaar later. Dat is een prijsstijging van 922 procent. In 2040 wordt energie weer 30 procent duurder. Dan kosten stroom en gas 56 miljard euro, denkt PwC.

Vooral de kosten voor stroom zullen stijgen, blijkt uit de prognose van PwC waar de Volkskrant vandaag over bericht. Die prijsstijging komt onder meer doordat mensen en bedrijven in de energietransitie meer elektriciteit verbruiken en minder fossiele brandstoffen als gas. Het elektriciteitsnet zit vol en moet dus worden uitgebreid en verzwaard om de grotere vraag naar stroom aan te kunnen.

Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden euro’s in het uitbreiden en verzwaren van hun energie-infrastructuur. Deze investeringen zullen de prijzen opjagen, zo is de verwachting. Daarnaast brengt bijvoorbeeld het aanleggen van windparken op zee extra kosten met zich mee. Ondertussen heeft de Russische oorlog in Oekraïne al internationaal voor prijsstijgingen gezorgd, die onder meer cloudgebruik en hosting raakt.

Transitie duurt lang

Huishoudens gaan in 2040 volgens PwC het grootste deel van de energiekosten betalen, namelijk 31 miljard euro. Nillesen vindt dan ook dat consumenten de manier waarop ze energie gebruiken moeten aanpassen. “In het debat over de energietransitie ontbreekt vaak dat de transitie lang duurt en dat die gevolgen heeft voor de rekening die we met zijn allen moeten betalen.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren