Op de Europese Dag van de Privacy (28 januari 2022 ) reikt de Stichting Privacy First weer de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uit aan (overheids)organisaties die aan de slag zijn met privacy-innovatie. Het gaat om projecten waarbij privacy niet wordt gezien als een belemmering, maar als een kans!
Beeld: Stichting Privacy First
“Privacy komt steeds vaker in het nieuws. Dat heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is dat mensen er echt meer aandacht voor krijgen en begrijpen hoe hun vrijheid wordt beperkt, als anderen hun privacy niet respecteren. Maar ook de wereld verandert, mede door Corona. Dat leidt onder meer tot nuttige, spannende en innovatieve mogelijkheden. Maar ook tot nieuwe datalekken, onnodige en onhandige verwerkingen van persoonsgegevens en nieuwe inzichten. En toenemende onveiligheid door slimme criminelen en anderen die het op onze gegevens voorzien hebben. Gelukkig zijn er nog steeds de Nederlandse Privacy Awards, die de mooiste ontwikkelingen op het gebied van privacy laten zien, hoe het beter kan en hoe het innovatie kan helpen”, aldus Wilmar Hendriks, voorzitter van de jury.
De voorwaarden voor deelname en aanmelden
Aanmelden
Alle inzenders kunnen zich t/m 15 oktober 2021 aanmelden voor de Awards door een email met korte toelichting over het betreffende Privacy Project en antwoord op de criteria te sturen naar Privacy First via awards@privacyfirst.nl.
Medio december 2021 maakt Privacy First bekend of een project wel of niet tot de genomineerden behoort. Genomineerden worden vervolgens uitgenodigd om een korte pitch voor de Awards-uitreiking voor te bereiden.
Jury Nederlandse Privacy Awards
De jury van de Awards bestaat uit onafhankelijke privacy-experts uit diverse sectoren:
– Wilmar Hendriks, founder Control Privacy en bestuurslid Privacy First (jury-voorzitter)
– Paul Korremans, data protection & security professional, Comfort Information Architects, tevens bestuurslid Privacy First
– Marc van Lieshout, managing director iHub, Radboud Universiteit Nijmegen
– Melanie Rieback, CEO en co-founder Radically Open Security
– Nico Mookhoek, privacy jurist en oprichter DePrivacyGuru
– Magdalena Magala, Functionaris Gegevensbescherming, gemeente Zaanstad
– Mathieu Paapst, rechtssocioloog en universitair docent IT-recht, Rijksuniversiteit Groningen.
Privacy First organiseert de Nederlandse Privacy Awards met steun van Stichting Democratie & Media en The Privacy Factory, in samenwerking met ECP.