Instituut voor briljante mislukkingen

Durven mislukken is cruciaal om te leren. Maar doe het dan wel briljant! Het Instituut voor Briljante Mislukkingen staat voor een positieve houding tegenover mislukkingen. Niet alle mislukkingen zijn briljant. _*Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart People*_

Paul Iske | directeur Instituut voor Briljante Mislukkingen | hoogleraar Open Innovation & Business Venturing | Universiteit Maastricht

Directeur Iske heeft daar criteria voor ontwikkeld: “Er is iets geprobeerd wat de moeite waard is, er zijn geen stomme fouten gemaakt, het leverde andere resultaten op dan beoogd, maar ook een leerervaring én een inspirerend verhaal.” Mooi voorbeeld is Viagra, briljant mislukt als medicijn tegen hartfalen.

Volstrekt open

Iske houdt tijdens het iBC een warm pleidooi voor ruimte om briljant te kúnnen mislukken. “Je wilt voorkomen dat je in een verlamde modus komt. Het i-bestuur moet nu snel leren om te ontdekken wat werkt. Mislukkingen horen daarbij. Hoe creëer je daar ruimte en draagvlak voor? En hoe bouw je in dat je mee leert als i-bestuurder?” De overheid wordt nogal geremd door de aandacht die mislukkingen in de media krijgen. “Niet nodig”, vindt Iske. “Als je volstrekt open bent over wat misgaat, maai je het gras weg voor de voeten van de criticasters. Als het lijkt alsof je dingen verbergt, zaai je wantrouwen.” Ook intern is die openheid natuurlijk van groot belang.

Angstreductie

Om briljante mislukkingen mogelijk te maken is tweevoudige angstreductie noodzakelijk, zegt Iske. “Als eerste de angst om iets dat kan mislukken überhaupt te proberen. En daarnaast de angst erover te praten als er iets fout gaat.” Het i-bestuur kan leren van de zorg; binnenkort wordt voor de derde keer de prijs voor de meest briljante mislukking uitgereikt. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, is ambassadeur. Iske: “De zorg lijkt op het i-bestuur: een complex speelveld, waar zowel in technologie, organisatie als behandelingen grote vernieuwingen doorgevoerd moeten worden. Je kunt gewoonweg niet voorkomen dat wat je probeert anders uitpakt dan je had bedacht.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren