Digitale toekomst eu
Nieuws

Interactieve digitaliseringskaart van Europa

Hoe volwassen is de digitalisering in Nederland en waar staan we in verhouding tot andere Europese lidstaten? Om die informatie toegankelijk te maken, ontwikkelde de werkgroep Digitale Transitie van de Sociaal Economische Raad (SER) een interactieve kaart van Europa. Met een paar clicks is te zien hoe landen ervoor staan in de DESI-index en wat de digitale ambities zijn.

De SER ontwikkelde een interactieve digitaliseringskaart op basis van de DESI-index.

De SER heeft de scores uit DESI-index gevisualiseerd. DESI staat voor Digital Economy and Society Index. Deze index monitort hoe digitalisering zich ontwikkelt op basis van vier domeinen:
1. menselijk kapitaal (met indicatoren als digitale basisvaardigheden en ICT-specialisten)
2. connectiviteit (digitale infrastructuur, zoals 5G-dekking)
3. integratie van digitale technologie (het gebruik van digitale technologie in bedrijvigheid)
4. digitale openbare diensten en overheidsdiensten (toegankelijkheid van openbare diensten)

Nederland op derde plaats

Nederland doet het goed met een derde plaats overall in de DESI-index. Finland en Denemarken zijn respectievelijk de nummer 1 en 2. Toch loopt Nederland, de nummer 3 van de DESI-index, voor op Denemarken als het gaat om de digitale overheid: hoe makkelijk en veilig je online zaken met de overheid kunt regelen.

Bekijk hier de interactieve digitaliseringskaart

De prestaties van landen zijn goed te vergelijken, maar wat betreft de strategieën voor verdere digitalisering is dit lastiger, vertelt senior beleidsmedewerker bij de SER, Judith Blijden, in SERmagazine. “Ieder land legt eigen accenten. Roemenië staat bijvoorbeeld overall op de 27e plaats en is dus zeker geen topscorer. Wel scoort dat land in verhouding heel hoog met de hoeveelheid ICT-afgestudeerden per jaar en de verhouding man/vrouw binnen de sector. In die zin kunnen veel landen een voorbeeld nemen aan Roemenië.”

Werkgroep Digitale Transitie

De werkgroep Digitale Transitie, bestaande uit kroonleden, werkgevers, werknemers en onafhankelijke experts, monitort de impact van de digitale transitie en agendeert en faciliteert het publieke debat tussen maatschappelijke organisaties en de overheid. De werkgroep houdt zich bezig met vier grote thema’s: digitale vaardigheden, de rol van data binnen de samenleving, de digitale overheid en de relatie tussen digitalisering en verduurzaming. Ook adviseren ze collega’s hoe ze de vaak nog ontbrekende digitale component kunnen meenemen in lopende adviestrajecten.

Onderdeel van de monitorfunctie van de werkgroep is aandacht voor de digitale positie van Nederland, ook ten opzichte van andere landen in de EU. Nu de werkgroep Digitale Transitie een interactieve digitaliseringskaart van Europa heeft ontwikkeld, is die informatie voor iedereen beschikbaar.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren