Het Internet Governance Forum is een conferentie van de VN over de toekomst van het internet. Aha, een wassen neus, denkt u nu, een gezellig uitje, maar niets is minder waar.
Het IGF is geen nieuwe extentie zoals de naam misschien doet vermoeden maar staat voor het Internet Governance Forum; een belangrijke conferentie georganiseerd door de Verenigde Naties over de toekomst van het internet. Tot mijn grote verdriet kent deze conferentie nog steeds veel te weinig aandacht in Nederland.
Toegegeven, de conferentie kent geen mandaat, dat wil zeggen, alles wat er besproken wordt, is vrijblijvend en er komt geen verklaring uit voort waar alle deelnemers zich aan moeten houden. Aha, een wassen neus, denkt u nu, een gezellig uitje, maar niets is minder waar.
Op het IGF komen alle stakeholders rondom het internet samen. NGO’s bedrijfsleven, beleidsmakers, politici spreken samen over talloze onderwerpen die het internet raken. Van kinderpornografie tot open source, van social media tot auteursrechten, van cybersecurity tot internetgebruik in ontwikkelingslanden. Maar ook meer ethische vragen zoals de vrijheid van internet, censuur en de kracht van de social media bij democratiseringsprocessen.
Dat is allemaal mooi, zult u zeggen, maar zolang er niets beslist wordt, heeft het geen belang. Maar het belang zit hem in de dialoog. In het gesprek met de stakeholders, de discussies en workshops wordt een beeld gevormd. Dat beeld komt terug in plenaire sessies. En dat is input voor beleidsmakers bij de VN, maar ook bij de Nederlandse politiek, immers, het geeft de gedachtegang van de wereld aan.
Sommige zaken zijn helder, u zult begrijpen dat een land als China zich veel minder inzet voor internetvrijheid dan dat de Verenigde Staten dat doen. Beiden laten zich overigens goed horen op de conferentie. Maar daar waar het gaat om veiligheid, privacy, auteursrecht, vrijheid van meningsuiting laten culturele verschillen zich gelden. Dat is leerzaam omdat in de discussie duidelijk wordt dat niet alles zwart wit is. Een tweet over regeringsbeleid kan in Nigeria heel andere uitwerking hebben, met doden tot gevolg, dan hier in Nederland.
Dit jaar organiseert Nederland via het NLIGF maar liefst drie workshops op het IGF. Daarmee laten we zien wat we als land aan kennis in huis hebben en positioneren we ons in de discussie. Het NLIGF wordt ieder jaar voorafgaand aan het IGF georganiseerd en neemt aanbevelingen mee naar het IGF. Wanneer u dus niet naar het IGF kunt, kunt u toch uw stem nog laten horen. Maar nog beter is het wanneer stakeholders vanuit Nederland zich laten horen op het IGF. Zeer tot mijn spijt moest ik dit jaar verstek laten gaan, vanwege deelname aan een ander belangrijk project, maar volgend jaar ben ik er zeker weer bij.
We praten in ons land veel over internetvrijheden en privacyrechten. Maar een grote groep laat, ook in de media, de kans liggen om op internationaal niveau mee te praten. Het IGF is een bron van informatie, een kans om onze visie weer te geven, een plek om te leren nuanceren en om rechten te verdedigen. Het allergrootste gemis is dat er ook dit jaar geen Nederlandse politici meegaan. En dat geeft dan toch de schijn dat zij wel graag praten over onze internetvrijheden, maar het net niet belangrijk genoeg vinden om zich er echt in te verdiepen.