Nieuws

Internetdiensten onbereikbaar door storingen bij cloudplatforms

De impact van storingen in cloudplatformen en contentdistributienetwerken wordt de laatste jaren steeds zichtbaarder. Gistermiddag ondervond het cloudplatform van Amazon Webservices (AWS) een grote storing. In november was het bij Google raak. Het maakt pijnlijk zichtbaar hoe afhankelijk een groot aantal internetdiensten zijn van een betrekkelijk klein aantal partijen.

Door de storing bij het cloudplatform AWS van Amazon omstreeks 16:30 uur Nederlandse tijd raakten veel diensten van Amazon zelf verstoord, waaronder videodienst Amazon Prime en muziekdienst Amazon Music, maar ook domotica-apparatuur zoals bijvoorbeeld Ring-deurbellen. Ook de webwinkel en het distributiesysteem de webwinkelgigant werden door de storing getroffen. De storing trof daarnaast ook andere gebruikers van AWS, waaronder Spotify, Netflix, Zoom en Paypal. Verder was er een onbekend aantal websites moeilijker of niet bereikbaar.

De storing ontstond om 16:30 uur Nederlandse tijd en duurde tot ongeveer 23:00 uur. Maar ook hierrna bleven veel diensten nog lange tijd verstoord omdat deze opnieuw opgestart moesten worden.

Vijfde grote storing dit jaar

De laatste tijd wordt de impact van storingen in cloudplatformen en contentdistributienetwerken (CDN’s) steeds zichtbaarder. De storing in het AWS-cloudplatform maakt opnieuw zichtbaar hoe afhankelijk een groot aantal internetdiensten zijn van een betrekkelijk klein aantal partijen. In november werd het cloudplatform van Google getroffen door een grote storing, waardoor veel websites en diensten onbruikbaar waren.

Verder zijn dit jaar meerdere grote storingen geweest in contentdistributienetwerken (CDN’s), waardoor een groot aantal websites in de problemen kwamen. Storingen troffen onder andere Fastly in juni en Akamai in juli. Begin oktober lagen alle diensten van Facebook (dat zijn naam inmiddels heeft veranderd), waaronder Facebook, WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger, urenlang wereldwijd plat door een grote storing.

Bron: Telecompaper

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren