Markt en overheid
Nieuws

Investeerders doen reddingspoging noodlijdend Atos

Beeld: Shutterstock

Er gloort weer een sprankje hoop aan de horizon voor het noodlijdende Atos, dat een belangrijke IT-partner is van de rijksoverheid. Investeerders hebben de handen ineengeslagen voor een reddingspoging.

Reuters meldt dat het in Parijs gevestigde Butler Industries zich bij een consortium van Onepoint heeft gemeld voor een overname. Onepoint, momenteel de grootste Atos-aandeelhouder met 11,4% van de aandelen, gaf eerder al aan te willen investeren om in elk geval de cybersecuritytak van het bedrijf veilig te stellen. De groep is dan ook blij met de steun van Butler Industries.

Ambities voor Atos

Het consortium schrijft in een persbericht aan dat de ambitie is “om van Atos het Europese platform voor digitale, cybersecurity en kunstmatige intelligentie te maken, en een leidende Europese cloudoperator.”

De schuldenlast van Atos bedraagt inmiddels bijna 5 miljard dollar. Voor 2025 moet er meer dan 3,6 miljard zijn afgelost. In een herstructureringsplan dat gepresenteerd is aan banken en schuldeisers schrijft het bedrijf dinsdag dat het in totaal 1,2 miljard euro aan financiering wil aantrekken om schulden af te lossen en activiteiten voort te zetten.

Met name de cybersecuritytak van Atos is van grote strategische waarde voor de Franse overheid. Atos speelt onder meer bij digitale veiligheid van de komende Olympische Spelen in Parijs een grote rol. Atos levert verder ook een supercomputer die door Frankrijk wordt gebruikt voor het simuleren van kernproeven. De Franse regering heeft volgens Reuters al aangegeven dat er in elk geval gekeken wordt naar manier om de controle in Franse handen te houden.

Nederlandse belangen

Bij de Nederlandse overheid speelt Atos eveneens belangrijke rol voor diverse vitale processen. Onder meer het ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nemen al maatregelen om het eventueel wegvallen van Atos op te kunnen vangen.

Atos is verder betrokken bij diverse grote IT-projecten en belangrijke systemen, het bedrijf beheert bijvoorbeeld de gegevens van 350.000 Nederlanders op gebied van langdurige zorg bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Ook is Atos ingeschakeld door Defensie voor een project waarbij de gehele it-infrastructuur moet worden vervangen.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren