Blog

IT kan het ook leuker maken

Het valt niet mee om bestuurder te zijn op Verantwoordingsdag. En elke keer is het die IT weer die de pret bederft: nieuwe belastingwetgeving invoeren? Forget it!

Het valt niet mee om bestuurder te zijn, al helemaal niet op Verantwoordingsdag. En elke keer is het die IT weer die de pret bederft: nieuwe belastingwetgeving invoeren? Forget it! (Don’t forget IT!) De automatisering is er nog lang niet klaar voor.

V&J heeft nog steeds de financiële verantwoording niet op orde – de bonnetjes, zeg maar. (Hoor ik daar iemand Leonardo roepen?) En – baas boven baas – terwijl donkere wolken samenpakken boven Europa, de Verlichting dooft onder druk van extremisten en populisten, nationalisten de grenzen sluiten en de tsaar en de sultan begerige blikken op het decadente Europa werpen, geeft de minister toe dat het leger niet langer in staat is om het eigen grondgebied te verdedigen. Kwestie van bedrijfsvoering zegt de Rekenkamer. (Wie riep daar Speer?).

Maar laten we niet te melodramatisch doen en eens zien hoe je met IT een hoop klein leed kunt aanpakken. Tijdens de eerste avond van de mastercourse Smart Cities bleek dat de gemeente Utrecht met voorzichtige experimenten met big data ontdekte dat de gelegenheid inderdaad de dief maakt. Door slim combineren van gegevens van politie en bijvoorbeeld gemeentereiniging bleek dat er vooral wordt ingebroken in wijken waar de bewoners een Klikobak hebben. Een handig opstapje naar platte daken en bovenramen. Nu gaat het erom die inzichten in beleid om te zetten.

Stel, je vervangt het originele deksel door een exemplaar dat maximaal 25 kilo kan dragen en je monteert een eenvoudig stug rubberen manchet in de Kliko en een sensor op de bodem, dan krijgt de politie elke keer vanzelf een signaal waar ze weer een voorverpakt boefje kunnen ophalen. IT kan het ook leuker maken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren