Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kabinet wil alle bedrijven kunnen informeren over digitale dreigingen

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om voortaan alle ondernemers te informeren over actuele IT-dreigingen, kwetsbaarheden en incidenten, zodat ze snel kunnen handelen. Nu worden alleen bedrijven die onderdeel zijn van de vitale infrastructuur, bijvoorbeeld energiemaatschappijen, actief geïnformeerd over actuele dreigingen.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) | Beeld: Rijksoverheid

De ministerraad heeft 8 april ingestemd met het wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om deze informatie- en adviestaak in te richten. Het wetsvoorstel gaat nu door voor advies naar de Raad van State. Hierna wordt het voorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Naast het informeren van bedrijven over IT-dreigingen gaat het Digital Trust Center (DTC) vanuit het ministerie van EZK de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid stimuleren.

Het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) werken al nauw samen om de digitale weerbaarheid te verhogen. Het NCSC is verantwoordelijk voor het delen van dreigings- en incidentinformatie over netwerk- en informatiesystemen met vitale bedrijven en onderdelen van de Rijksoverheid. Het DTC biedt, mede op basis van informatie van het NCSC, het niet-vitale bedrijfsleven (2 miljoen bedrijven) informatie en adviezen over cybersecurity en stimuleert onderlinge samenwerking.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren