Kabinet wil met Nvidia AI-fabriek ontwikkelen
Het kabinet wil een nationale AI-faciliteit, ook wel AI-fabriek genoemd, opzetten en heeft hierover in de Verenigde Staten gesprekken gevoerd met Nvidia en AMD.De krachtige supercomputer moet bij gaan dragen aan de technologische vooruitgang en innovatie in Nederland.
Samen met Nederlandse ondernemers ging minister Beljaarts van Economische Zaken van 6 t/m 7 januari naar Arizona, de grootste mondiale technologiebeurs CES in Las Vegas en Silicon Valley bij San Francisco. Van 8 tot 9 januari bracht hij een bezoek aan San Francisco en Silicon Valley. Tijdens dit bezoek staan gesprekken met toonaangevende Amerikaanse techbedrijven zoals Microsoft, Nvidia, AMD en Meta centraal. Met Nvidia sprak hij de mogelijkheden en vereisten voor de benodigde hardware te bespreken. Ook met AMD stond een soortgelijke ontmoeting gepland.
Het kabinet benadrukt dat zowel de technologische expertise als de toegang tot geavanceerde apparatuur essentieel zijn voor de realisatie van dit project. Door de hoge internationale vraag naar AI-technologieën is de concurrentie groot, waardoor het belangrijk is dat Nederland snel actie onderneemt. Details over de exacte plannen en uitkomsten van de gesprekken zijn vooralsnog niet bekendgemaakt.
Vereiste kennis en hardware
‘Voordat er een schep de grond in kan moeten we zeker weten dat de vereiste kennis en hardware beschikbaar is. Nvidia heeft de kennis en de hoogtechnologische apparatuur die nodig is voor het bouwen van een AI-faciliteit. Ook heeft Nvidia ervaring met het bouwen van AI-faciliteiten’, aldus minister Beljaarts.
Strategische onafhankelijkheid
Eerder gaf de minister aan dat Europa en Nederland meer verantwoordelijkheid moeten nemen in de digitale infrastructuur, waar de VS momenteel een dominante rol speelt. Hierbij werd verwezen naar belangrijke componenten zoals datacenters en onderzeese kabels. Nederland ziet de ontwikkeling van een eigen AI-supercomputer als een stap richting meer strategische onafhankelijkheid en het waarborgen van een sterke positie in de digitale economie.
Lees ook: